Trombitásból lett mulatószenész - Lagzi Lajcsi (Galambos Lajos) születésnapjára

Ma ünnepli születésnapját Galambos Lajos, vagyis ahogy mindenki ismeri Lagzi Lajcsi zenész, előadóművész, a Péntek esti Dáridó és a Szuperbuli című televíziós műsorok házigazdája. A zenélés náluk családi hagyomány: nagyapja és apja hétvégenként lakodalmakat járva zenéltek. Legismertebb slágere a Hosszú fekete haj, aminek szövegét Deák Bill Gyula írta.

Lajos Budapesten született 1961. január 25-én. Soroksáron végezte el az ének-zenei általános iskolát, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába került, később pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán – mai nevén: a Zeneművészeti Egyetemen – trombitaművészi és zenetanári diplomát szerzett.

Mint főiskolai végzős trombitás ösztöndíjas lett az akkor egyedüli, szakmailag legmagasabb szinten elismert Magyar Rádió Stúdió 11 nevű tánczenekarában, ahol két igazi trombitás legendától: Zsoldos Imrétől és Tomsits Rudolftól tanulta a könnyűzene fortélyait. 21 évesen a Budapest Szimfonikus Zenekarral szóló trombitásként nyugat-európai turnén vett részt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A zeneművészeti diploma megszerzése után merőben más és új szakasza következett addigi életének. A zenélést és szórakoztatást mint hivatást, missziót tekintette. Saját stílusát, a modernizált, korszerűsített magyar szórakoztató zenét, mint Lagzi Lajcsi mutatta be. Miután kevesen hittek magasra ívelő terveiben, így minden segítség nélkül, a saját maga által kiadott kazettáin kezdte népszerűsíteni e műfajt. Koncerttermek és más fellépések hiányában direkt módon a közönséggel épített kapcsolatot, így a saját zenéjét adta elő a Sugár üzletközpont előtt és más közterületeken. Később úgy gondolta, hogy egy nagyszabású gálával lepi meg közönségét, melyben komoly részt szánt a hajléktalanoknak is. Akkoriban ez volt az első ilyen jellegű esemény. A meleg étel osztás a Máltai Szeretetszolgálat és a Honvédség segítségével valósult meg. A többször megrendezett eseményen a Lajcsi által kitalált módon támogatott és saját maga által finanszírozva 30 000 ember jutott meleg ételhez.

A TV2 kereskedelmi televízión nagy sikerrel futott Péntek esti Dáridó című könnyűzenei és szórakoztató műsorának nemcsak művészeti főszerkesztő, de producer is volt. Sok előadó és együttes köszönheti ismertségét a műsornak. A műsort Szuperbuli néven folytatta a közszolgálati TV-nél, majd 2010-től a Muzsika TV-n újra visszatért a Dáridó.

1985-től a mai napig eladott hanghordozóinak száma – amelyeken mint Lagzi Lajcsi, Lajcsi vagy Galambos Lajos közreműködött – közelít a 4 millióhoz.

ATEMPO.sk