Az éneklő dobos, vagy doboló énekes? - 70 éves Phil Collins

Az éneklő dobos, vagy doboló énekes? - 70 éves Phil Collins

Ma 70 éves Phil Collins hétszeres Grammy-díjas, Oscar- és Golden Globe-díjas angol dobos, énekes, dalszerző, színész, aki saját bevallása szerint nem énekes, aki egy kicsit dobol, hanem dobos, aki egy kicsit énekel.

 

Korai évek

Philip David Charles néven született Londonban 1951. január 30-án. Az iskolában kezdett érdeklődni a zenélés iránt, dobolt a „The Real Thing” nevű iskolai zenekarban. Collins 1964-ben feltűnt a The Beatles Egy nehéz nap éjszakája című filmjében mint nyakkendős rajongó, 1965-ben pedig a West Enden az Oliver című musicalben Dörzsölt szerepét kapta meg. Néha fellépett a Freehold és a Flaming Youth nevű együttessel is. Ez utóbbinak megjelent egy lemeze is, amely kedvező kritikákat kapott, ám a zenekar nemsokára feloszlott.

 

 

Genesis-korszak

1967-ben Collins a Melody Maker című lapban felfigyelt egy hirdetésre, amelyben a Genesis együttes dobost keresett. Jelentkezett, a meghallgatás sikerrel járt. A dobolás mellett esetenként énekelt is, ám dalszerzéssel ekkor még nem próbálkozott. Sessionszerepet is vállalt, például Tommy Bolin 1975-ös Teaser című albumán is dobol.

1975-től, amikor Peter Gabriel kivált az együttesből, Phil a dobolás mellett énekesként is folytatta. Ekkor már nős volt, két fia született, de házassága nem tartott sokáig. A Genesis vele egyre poposabb irányba fordult, ami hamar szakításhoz vezetett Steve Hackett gitárossal is. Ekkor Phil, Tony Banks és Mike Rutherford két sessionzenészt vettek maguk mellé: Chester Thompson dobost, aki többek közt a Weather Report dobosa is volt, és az amerikai Daryl Stuermer gitárost. Velük néhány éven belül a szélesebb nagyközönséghez is eljutottak egyre könnyedebb, fülbemászóbb zenéikkel.

 

 

Világhír

Válása után 1981-ben Collins kiadta első szólólemezét, a Face Value-t, amely hangos sikert aratott, szólóénekesként ugyanolyan ismertté téve őt magát, mint a Genesis. Ettől kezdve szóló- és Genesis-turnék váltakoztak egészen 1996-ig. Számtalan slágere született: One More Night, a Don't Lose My Number, a Take Me Home, Sussudio, Two hearts, Easy lover, Against all odds, Another day in paradise és mások.

Ekkorra már második feleségétől is elvált, és halláskárosodása miatt az orvosok eltanácsolták a turnézástól. Ezután létrehozta Henry Mancini karnaggyal közösen a Phil Collins Big Bandet, mellyel hangulatos dzsesszkoncerteket adtak Amerikában, Angliában és Franciaországban.

 

 

Ekkoriban kezdett komolyabban filmzenéket írni (már 1986-tól írt számokat filmekhez, de nem teljes soundtracket). 1999-ben a Tarzan You'll be in my heart c. betétdaláért megkapta az Oscar-díjat. De ő a 2003-as Mackótestvér zeneszerzője is.

Hosszú szünet után 2002-ben jelent meg új lemeze Testify címmel. Ekkor már érlelődött benne egy „búcsúturné” gondolata.

 

 

Visszatérés

2004-ben jött el a pillanat, amikor Zürichben újra beült a dobok mögé, ezzel elkezdődött a majd másfél évig húzódó Első végső búcsúturné. Ennek keretében járt először Magyarországon, 2005. november 26-án lépett fel a Papp László Sportarénában.

Hosszas egyeztetések után 2006 novemberében jelentették be a Genesis tagjai, hogy 2007-ben az együttes újra összeáll egy turné erejéig. A gyakorlatilag a rajongóknak szánt koncerteken az újabb számok mellett elővettek 20–30 éve nem játszott slágereket is, az egészet nagyon pontosan és letisztultan, variálás nélkül állították színpadra. A turnéról megjelent egy válogatáslemez is.

 

 

2007-ben elvált harmadik feleségétől is, és súlyos gerincbetegsége miatt le kellett mondania a dobolásról. 2011-ben bejelentette visszavonulását, de négy év elteltével visszatért.

2017-ben hosszú idő után ismét turnéra indult - együttesében fia, Nicholas dobolt. Tavaly bejelentette, hogy Tony Banks és Mike Rutherford társaságában újraélesztik a Genesist és The Last Domino? címmel koncertkörútra indulnak, Collins legfőbb feltétele az volt, hogy a dobok mögött fia üljön.

Collins Grammy-díjból nyolcat őriz vitrinjében, kapott két Golden Globe-ot is. Csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán, 2010-ben a Genesis tagjaként bekerült a rock halhatatlanai közé.

 

 

Egyéb szerepvállalásai

Collins megpróbálkozott a filmezéssel is. 1988-ban eljátszotta a Buster című film főszerepét, a vonatrablót, a Hookban Good felügyelőt alakította, szerepelt még az És a zenekar tovább játszik és a Szigorúan piszkos ügynök című filmekben. Ezenkívül volt televíziós műsorvezető is.

A Grand Theft Auto sorozat „Vice City Stories” nevű, PS2- és PSP-platformon futó játékban is szerepet kap, ennek köszönhetően láthatunk egy virtuális koncertet Phil Collinstól az In the Air Tonighttal.

ATEMPO.sk