95 éves Kurtág György, a kortárs zene egyik legnagyobb alakja

Ma ünnepli 95. születésnapját Kurtág György világhírű zeneszerző, aki a romániai Lugoson született, majd Temesváron tanult. 1946-tól a budapesti Zeneakadémián hallgatója lett, Kadosa Páltól zongorát, Veress Sándortól és Farkas Ferenctől zeneszerzést, Weiner Leótól kamarazenét tanult.

Az 1956-os forradalom idején Párizsba költözött, ahol többek között Olivier Messiaen és Darius Milhaus tanítványa lett. Első darabját, egy vonósnégyest 1959-ben publikálta, 1967-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémia kamarazenei professzora lett.

Nemzetközi zeneszerzői áttörése 1981-ben érkezett el, amikor Pierre Boulez tolmácsolta A boldogult R. V. Truszova üzenetei című művét. Legismertebb műve a Játékok zongorára, a Kafka-Fragmente szopránhangra és hegedűre, a Rekviem a kedvesért, szoprán hangra és zongorára, a Kettősverseny gordonkára, zongorára és kettős kamaraegyüttesre.

 

 

2010-ben kezdett el dolgozni első operáján. A Samuel Beckett A játszma vége című művéből készült Fin de partie című bemutatójára 2018-ban került sor a milánói Scalában.

FOTÓK A 2018-AS OPERABEMUTATÓRÓL

Kétszer kapott Erkel-díjat és Kossuth-díjat, de Herder- és a zenei Nobelnek számító Siemens-díjjal is elismerték munkásságát. A kortárs zene egyik legnagyobb alakja, akinek a művei között vannak szóló- és kamaradarabok, kórusművek és nagyzenekari kompozíciók egyaránt.

Négy estén át, február 18-tól 21-ig ingyenes online közvetítéseket láthat a közönség a zeneszerző tiszteletére a BMC, a Zeneakadémia és a Müpa weboldalán.

RÉSZLETEK ITT

ATEMPO.sk