Indul a mandula! - egy újabb évvel "öregebb" a Republic

Republic

A pop és a rock határán működő Republic 1990. február 23-án alakult. Dallamos zenéje, könnyen értelmezhető, ám szókimondó szövegei az első lemez megjelenése, 1990 óta markánsan jelen voltak a magyar könnyűzenében. Legismertebb dalaik: Szeretni valakit valamiért, Neked könnyű lehet, Engedj közelebb, Repül a bálna, Ha itt lennél velem, A 67-es út, Kék és Narancssárga, Szállj el, kismadár.

 

 

A jeligéjük: "The Worst Group in Hungary" azaz „a legrosszabb csapat Magyarországon”. A mottóval görbe tükröt kívántak tartani az elé, hogy minden előadót a „legjobbnak” hirdetnek.

A kilencvenes évektől folyamatosan növekvő népszerűségük olyan pályatársak elismerését vívta ki, mint Bródy János, Tolcsvay László, a Beatrice, a Bikini vagy Koncz Zsuzsa, ez többször közös produkciókban is megmutatkozott.

 

 

A zenekar frontembere, szövegírója és számos dal szerzője 23 éven át Bódi László Cipő volt, aki 2013-ban hunyt el szívbetegségben. A csapatból nem sokkal később távozott a meghatározó zeneszerző, gitáros, Tóth Zoltán. 2014 óta a zenekart négyen alkotják: Boros Csaba (basszusgitár, ének); Patai Tamás (gitár, vokál); Halász Gábor (gitár, vokál); Nagy László Attila (dob).

Bódi László Cipőre, a Republic énekesére emlékezünk

Bódi László halála óta a koncerteket két olyan felvétel foglalja keretbe, ahol még az ő hangja hallható: az elején a Fényes utakon, a végén A 67-es út.

 

 

A Republic eddig 40 lemezt adott ki, a legutóbbit 2019 novemberében, Magyarazűrben címmel. Az együttes számos szakmai díjat kapott, minden lemeze magas példányszámban kelt el.

ATEMPO.sk