45 éves Rácz Gergő

Rácz Gergő

Ma ünnepli 45. születésnapját Rácz Gergő Fonogram-díjas zeneszerző, énekes, producer.

1976. március 4-én született Budapesten. 11 évesen kezdett el gitározni a 18. kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskolában. Első komoly zenei megmérettetése 15 éves korában az Országos Zeneiskolai Gitárverseny volt, ahol muzikalitásának és precíz technikájának köszönhetően első helyezést ért el. 1995-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klasszikus gitár szakára.

 

 

Rácz Gergő a V.I.P. zenekarral lett közismert, amely 1997-től 2001-ig működött és öt lemezt adtak ki. 2004-ben csatlakozott a Fool Moon acapella együtteshez, amellyel nemzetközi sikereket is elértek. Több ázsiai és európai koncertturnéjuk is volt.

 

 

Szóló karrierjét 2006-ban indította a Bennünk a világ lemezzel. Különböző zenei stílusokkal próbálkozott, a legnagyobb sikereit viszont az elmúlt néhány évben érte el.

 

 

2013-ban visszatért a mainstream popzene világába, és elkészítette rádiós dalát Csak állj mellém! címmel, amivel A Dal című műsor döntőjébe jutott. Több közreműködővel készített közös dalt, Molnár Gáborral és Burai Krisztiánnal is együtt dolgozott.

 

 

Az Orsovai Renivel előadott Mostantól című dalukkal elsők lettek a 2020-as A DAL showműsorban és a Petőfi Zenei Díj Az év dala kategória nyertesei lettek.

 

 

Zeneszerzőként is számos sikeres dalt tudhat maga mögött: Wolf Kati - Szerelem miért múlsz, Kocsis Tibor - Lásd a csodát!, Vastag testvérek - Őrizd az álmod!, Tabáni István -Gyönyörű szép is az ő szerzeménye.

ATEMPO.sk