Aretha Franklin, a soul királynője

Aretha Franklin, a soul királynője 1942. március 25-én született Memphisben. A tizennyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő-dalszerző legismertebb számai olyan klasszikusok voltak, mint a Think, az I Say a Little Prayer vagy a névjegyeként is emlegetett Respect, és akit világszerte kulturális ikonként tiszteltek. Az amerikai zene és előadóművészet egyik önmagán is túlmutató jelentőségű művésze.

Húsz száma szerepelt Amerikában a toplista csúcsán és ő volt az első női zenész, akit beiktattak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. 1968 és 1975 között minden évben ő kapta a Grammy-díjat a legjobb rythm and blues énekesként, és 2005-ben George W. Bush elnök a Szabadságért Elnöki Érdeméremmel tüntette ki.

 

 

Franklin, aki emellett képzett zongorista volt, 19 éves kora óta lépett fel énekesként, ám az utóbbi években meggyengült az egészsége. 2010-ben egy hasi műtét miatt egy ideig nem állhatott színpadra, és felgyógyulása után már kevesebb fellépést vállalt. Pályafutására visszatekintve elmondta, hogy elégedett azzal, amit elért. 

 

 

A Memphisből származó énekesnő, egy híres baptista prédikátor lánya volt, egészen ifjú korától olyan gospelsztároktól tanult, mint Mahalia Jackson és Clara Ward. Karrierje akkor kezdett felívelni, amikor 1966-ban az Atlantic Recordhoz került, ahol Jerry Wexler producer énekesnőként a híres Muscle Shoals Rhythm Section mellé állította.

Két évvel később már Amerikában és Európában is "Lady Soul"-ként emlegették.

 

 

A diszkókorszakban akadozni kezdett a karrierje, de a Blues Brothers című kultfilmmel, amelyben szerepelt, visszakerült a közönség szívébe, és a nyolcvanas években olyan nagy sikerű számai szóltak, mint a Who's Zooming Who? vagy a George Michaellel előadott I Knew You Were Waiting (For Me).

 

 

1998-ban karrierjében utoljára Franklin visszatért a slágerlisták Top 40-es mezőnyébe A Rose Is Still a Rose című dalával, melynek produceri munkálatait Lauryn Hill végezte. A hasonló című album aranyminősítést szerzett. Ugyanabban az évben újabb nagy sikert ért el, amikor a 40. Grammy-gálán a gyengélkedő Luciano Pavarotti helyett elénekelte a Nessun dorma című áriát. Franklin fellépését a szakmabeliek azóta is a Grammy-gálák történetének egyik legkiemelkedőbb előadásának tartják.

Franklin „a soul és önmagában az amerikai popzene legnagyobbjai közé tartozik”. Zenei stílusát leginkább a soul és a gospel keveredése jellemzi, többen is kiemelik énekhangjának rugalmasságát, zongoratudását, illetve érzelmes előadásmódját.

Aretha Franklin 2018. augusztus 16-án hunyt el családja körében detroiti otthonában. Halálát hasnyálmirigyrák okozta.

ATEMPO.sk
Fotó: Sony Music Entertainment