40 éves Kerekes Vica, aki három országban is sikeres színésznő

Kerekes Vica

Ma ünnepli 40. születésnapját Kerekes Vica népszerű felvidéki színésznő, aki számos filmben nyújtott már maradandót.

 

A füleki származású színésznő, aki 1981. március 28-án született, az a művész, akit tipikus jó példaként lehet felhozni a Hova írassam a gyerekemet? kérdés taglalása kapcsán, ami épp ez idő tájt is aktuális dilemma lehet. Azt szoktuk fő érvként felhozni, hogy a magyar iskolában szerzett szabatos anyanyelvi műveltség mellett, az iskolai szlovák nyelv oktatás és a vegyes közeg hatására az ember komplexebb, szerteágazóbb tudásra és ingeranyagra tesz szert.

 

 

Éva, azaz Vica ennek ékes példája, hiszen a csehszlovák kultúrkör ismerőjeként, magyar anyanyelvi és szakmai tudással felvértezve három országban sikerült karriert csinálnia, számos szlovák, cseh és magyar filmben láthattuk, láthatjuk őt, több esetben kultikus szerepeket formálva meg.

Érettségi után szülővárosában kulturális rendezvények szerkesztője volt, majd elvégezte a Pozsonyi Színművészeti Főiskolát. Jelenleg Budapesten él, ahol a filmek mellett színházban is szerepel.

 

 

Egyik ország, főváros - ahol él és alkotott - sem a sajátja annyira, mint a szülőhelye, a szűkebb felvidéki pátriája, Fülek és családja. Pozsony nem igazán nőtt a szívéhez, Prágát szereti, - amint mondta - olyan kis ékszerdoboz. Budapest nyüzsgését is kedveli.

Első filmszerepét még 2004-ben kapta meg, a Végállomás című szlovák filmben debütált. Legutóbb az Apró mesék, majd pedig a Hab magyar filmekkel ért el nemzetközi sikereket is. Láthattuk az Ellenállás angol-francia-német-amerikai életrajzi drámában, a cseh Milada-ban, de nagy siker volt a 2011-es Férfiremény Bolek Polívkával is.

 

 

Véleménye szerint, illetve számára sokkal nehezebb feladat egy vicces, mulattató szerepet megtestesíteni, mint a mélyebb, drámaibb figurákat, jeleneteket játszani. A drámaiság közelebb áll hozzá, mint a komikum. A színészi munka kapcsán is inkább a filmek felé vonzódik, illetve véleménye szerint manapság (sajnálatos módon) az intézményvezetők választásra ösztönzik (olykor akár kényszerítik is) a színészeket a színház és a film világa között.

Fény derült a nagy titokra! - OTT VOLTUNK Kerekes Vica közönségtalálkozóján

 

2017-ben megkapta a Magyar Filmdíj legjobb női főszereplőnek járó elismerést a Tranzitidő filmszerepéért.

Hamarosan kezdődik legújabb filmjének a forgatása Hétköznapi kudarcok címmel, a szlovák közönség pedig a Slúžka (Szolgáló) filmben láthatja a közeljövőben.

 

Kerekes Vica színésznő lett a Szlovák Vasúttársaság magyar hangja

EZ, Robay, ATEMPO.sk