10 éve huny el Payer András, akinek számtalan dalát vitték sikerre a legismertebb előadók

Payer András EMeRTon-díjas zeneszerző, énekes 1941. július 31-én született Budapesten.

Apja hivatását folytatva ő is gyógyszerész lett, de korán elkezdett foglalkozni a zenével. 1961-től a magyar könnyűzenei élet meghatározó alakja volt szerzőként és előadóként egyaránt.

Jóformán az egész magyar élvonal énekelte, illetve énekli dalait. Számtalan dalát vitte sikerre Németh Lehel, Záray Márta, Vámosi János, Kovács Erzsi, Koós János, Toldy Mária, Sárosi Katalin, Zalatnay Cini, Aradszky László, Magay Klementina, kezdeti korszakában Koncz Zsuzsa, Szécsi Pál, Korda György, Katona Klári, Németh József, Mikes Éva, Komár László.

Hofi Géza első sikeres nagylemezének jelentős részét is ő írta. Az együttesek közül az 1960-as és 1970-es években az Omega, az Illés, a Bergendy-együttes, valamint a Magyar Rádió Big Bandje is műsorán tartotta a Payer-dalokat, akárcsak később a fiatalabb generáció együttesei (Cotton Club Singers, Republic).

Az Annyi arc ismerős című életműkiadványa 45 esztendő dalterméséből mintegy 90 felvételét tartalmazza. Számos színdarabhoz írt zenét, valamint a legkitűnőbb magyar jazz-rock zenészekkel kortárs mai magyar költők verseit is megzenésítette.

1991-től Zsámbékon élt, 2011. március 31-án hunyt el. Régi slágerei ma is sikert aratnak.

 

Legnépszerűbb szerzeményeiből válogatunk:

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=3_G8mJxUJpU

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=8p20UHq3Vxs

 

https://www.youtube.com/watch?v=JAfxxHo8YaQ

 

 

EZ, ATEMPO.sk