Elindultam szép hazámból - Celeng Mária operaénekes születésnapjára

A Junior Prima-díjas felvidéki magyar szoprán, Celeng Mária, aki a 2017/18-as évadtól a müncheni Staatstheater am Gärtnerplatz Színház tagja ma ünnepli születésnapját.

 

Celeng Mária a felvidéki Csábon született 1988. április 1-én. Gyermekkorában testvérével és zenész édesapjával is sokat álltak színpadon. A művészeti alapiskola után a Bartók Béla Konzervatóriumban Fekete Mária tanárnőnél tanult, a Liszt Ferenc Zeneakadémián Pászthy Júlia osztályába járt, valamint Müncheni Zeneműveszeti Főiskolán Prof. Gabriele Fuchs növendéke volt.

 

 

Részt vett Marton Éva, Thomas Hampson, Felicity Palmer, Polgár László és Helmut Deutsch kurzusain.

A Francisco Viñas’ verseny díjazottja, a Neue Stimmen’ és Cardiff’ énekversenyek döntőse. 2012-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon a Young Singers Project tagja.

A fiatal szoprán a 2017/18-as évadtól a müncheni Gärtnerplatz Színház tagja, ahol nagy sikerrel debütált olyan főbb szerepekben, mint Juliska (Jancsi és Juliska), Baronin Freimann (Wildschütz; Km.:Alfréd Eschwé, ren.: Georg Schmiedleiter), Pamina (Varázsfuvola), Iris (Semele; Rubén Dubrovsky, Karoline Gruber), Zerlina (Don Giovanni; Anthony Bramall, Herbert Föttinger), Fiordiligi (Cosi fan tutte), Lucille Desmoulins (Dantons Tod; Anthony Bramall, Günther Krämer), Musetta (Bohémélet; Anthony Bramall, Bernd Mottl) vagy Luise (Junger Lord; Anthony Bramall, Brigitte Fassbänder).

 

 

Vendégszereplései révén az utóbbi évadokban a magyar szoprán nemzetközi színpadokon is bemutatkozott, így énekelte a Maszkati Királyi Operában Annina szerepét Az egy éj Velencében c. operettből (Km.: Daniela Rustioni), Despinát a Cosi fan tutteből a Párizsi Garniere Operában (Philippe Jordan, Anne Teresa de Keersmaeker), Drusilla szerepét a Poppea Megkoronázásából a Milánói Scalában (Rinaldo Alessandrini, Robert Wilson), szintén a Poppeaból Valletto és Amore szerepét a Berlini Staatsoperben (Andrea Marchiol), Tebaldot a Don Carlosból (Antonio Pappano, Peter Stein) és Semelet a Danae szerelméből (Franz Welser-Möst) a Salzburgi Ünnepi Játékokon, Sophiet a Wertherből (Michel Plasson, Szikora János), Fiordiligit a Cosi fan tutteből (Halász Péter, Jirí Menzel) Iluskát a János Vitézből (Köteles Géza) vagy Adél szerepét a Denevérből (Dénes István, Szinetár Miklós) a Magyar Állami Operaházban, Mademoiselle Jouvenant szerepét az Adriana Lecouvreur-ből a brüsszeli La Monnaie-ban, Adinát az Augsburgi Színházban, az Erdei Madárkát a Siegfriedből a Budapesti Wagner Napokon Fischer Ádám keze alatt. 2014 nyarán fellépett többet közt Ruggero Raimondi, Patrizia Ciofi és Jose Cura mellett az orangi-i Théatre Antiqueban ‘A Zene az ünnep’ televízió műsorában.

 

 

A 2013/14-es évadban a müncheni Bajor Állami Operaház Operastúdiójának tagja, ahol sok koncert mellett Martinu Mirandolina c. operájának címszerepében lépett fel nagy sikerrel a Cuvillié Színházban 2014-ben, majd Zeisl Hiob c. operájából Miriam szerepét énekelte, amely szerepek alakításáért még ebben az évben

elnyerte a Müncheni Operafesztivál díját. Szintén 2014-ben megkapta Münchenben az év énkese díját, Magyarországon pedig Junior Prima Primissima díjban részesült.

Szintén a Bajor Állami Operaházban debütált Papagena/ Varázsfuvola, Barbarina/Figaro házassága es Gianetta/Szerelmi bájital szerepeiben.

 

 

Mária 2009 óta a Műveszetek Palotájának visszatérő vendége, ahol Purcell A tündérkirálynő (Vashegyi György), Szerelmi bájital, Szent Sebestyén Mártíromsága (Kovács János) vagy Haydn: Nelsson mise (Kocsis Zoltán) műveknek a szoprán szólistája volt. Szintén a Müpában a Nemzeti Filharmonikusokkal Kocsis Zoltán keze alatt Debussy A Tékozló fiú Kantátájának a szopránja. A Miskolci Operafesztiválon Haydn: A Hűség jutalma Sandrinájaként valamint Purcell: Dido és Aeneas Belindájaként debütált, mindkétszer Vashegyi György vezénylésével. A Magyar Állami Operában a Mozart Requiem szólistája Fischer Ádám keze alatt, tanuló éveiben Michael Hofstetter dirigálta Müncheni Hofkapelle zenekarral Araspe szerepét énekli Kovalik Balázs rendezésében a müncheni Prinzregenten Színházban, valamint a párizsi Versailles Kastélyban. Szintén a Prinzregenten Színházban nagy sikerrel énekelte Janáček Ravasz Rókácskája( Andreas Kowalewitz, Rosamund Gilmore) címszerepét, amiért elnyerte az Abendzeitung napilap a “hét csillaga” díját.

 

 

A DECCA lemeztársaság Bartók Béla Gyűjteményei lemezén a magyar szoprán a szerző magyar, szlovák népdalait, valamint német műdalait énekelte fel Simon Lepper zongorakíséretében.

EZ, ATEMPO.sk