„A bluest szeretem a legjobban játszani” - Gary Moore emlékére

Gary Moore, a világ egyik legjobb gitárosa volt. 1952. április 4-én született Belfastban, Észak-Írországban és a hatvanas évek vége óta volt aktív alkotó. Szólóéveit megelőzően, illetve részben azokkal párhuzamosan olyan remek hard rock zenekarokban játszott, mint a Skid Row, a Colosseum II és a Thin Lizzy. Utóbbi formációhoz fűződik a Whiskey in the Jar vagy a The Boys Are Back in Town című sláger.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Játékára talán a legnagyobb hatással Peter Green, a Fleetwood Mac egykori tagja volt. Első önálló albuma az 1973-ban megjelent Grinding Stone volt, az átütő sikerre azonban 1979-ig kellett várnia: a listákra került Parisienne Walkways című dal évtizedeken át kihagyhatatlan darab volt fellépései alkalmával.

A gitáros legismertebb dala azonban nem ez, hanem az 1987-ben megjelent albumán, a Wild Frontier-en található The Loner című dal, amelyet ma is világszerte játszanak a rádióállomások.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A szám eredetileg Cozy Powell szerzeménye, igaz, Moore jelentősen áthangszerelte azt.

A főleg technikai képességei miatt elismert gitáros dallamvilágával is maga mellé állította a közönséget és a szakmát.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az 1980-as években az egyik legnagyobb hatású rockgitárosként halmozta slágereit, hogy aztán az 1990-es években visszatérjen a blues-rochoz:

az 1990-ben megjelent Still Got The Blues, majd két évvel később az After Hours szintén elképesztő sikert aratott.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

John Mayall, B.B. King, George Harrison, Trilok Gurtu, Ozzy Osbourne, Andrew Lloyd Webber, Paul Rodgers – csak néhány név azok közül, akik együtt játszottak vele. Közülük Harrison, az egykori Beatles-tag a Still Got The Blues egyik dalában (That Kind of Woman), valamint a Traveling Wilburys supergroup második albumán is dolgozott vele.

Moore 2008-ban adta ki utolsó stúdiólemezét Bad For You Baby címmel. 2009 novemberében a Syma csarnokban koncertezett utoljára Magyarországon.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2011. február 6-án, 58 éves korában hunyt el, váratlanul. Vakációját töltötte a spanyolországi Esteponában, ahol szállodai szobájában találták holtan. Halálát szívroham okozta.

EZ, ATEMPO.sk