40 éves Szente Vajk

40 éves Szente Vajk

Ma ünnepli 40. születésnapját Szente Vajk Jászai Mari-díjas színész, rendező, drámaíró, műsorvezető.

Orosházán született 1981. április 5-én, ahol gyermekkorát is töltötte. Középfokú tanulmányait a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban végezte. 1999-ben került Budapestre, a Nemzeti Színház Színiakadémiára, ahol 2002-ben végzett. Diplomáját filmesztétika szakon szerezte.

Már akadémiai évei végén a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. Elsőként Ibolya Ede alakját formálta meg a Csókos asszony című operettben.

A Csokonai Színházból 2007-ben jött el, addig évente négy-öt szerepet játszott. Repertoárjában egyaránt megtalálható Peter Pan és Tamási Áron Kömény Mókája, valamint az Equus főhőse, Alan Strang is.

2005-ben mutatta be a Madách Színház a Volt egyszer egy csapat című musicalt, melyben Daniel Gillen szerepét játszotta el. Eztán Gavin Smith szerepét alakítva bekapcsolódott a Madách Színház Páratlan páros 2. című előadásába is, s 2006 júniusától Leo Bloom szerepét játszotta a Producerek című musicalben.

2007-ben szerepelt a Casting Minden című zenés filmben, majd 2008-ban a Made in Hungaria című zenés filmben is.

 

 

A sokoldalú művész a színészet mellett rendez és ír is. 2011. június 9-én mutatta be a Madách Színház a Csoportterápia című darabot, melynek társszerzője és szereplője is. Ugyanitt 2012. február 10-én volt az Én, József Attila című darab bemutatója. Ezt – Szirtes Tamás oldalán – színpadra alkalmazóként és társrendezőként jegyzi.

Szente Vajk Galambos Attilával számos előadást hozott létre. A páros nevéhez olyan nagysikerű zenés előadások köthetők, mint a Poligamy, a Meseautó, a Macskafogó, A beszélő köntös, vagy éppen a tavaly bemutatásra került Puskás, a musical.

Szerkesztője és műsorvezetője a Madách Színház videohírlevelének (Madách TV), ő vezeti a közmédiában 2011-es indulása óta a Magyarország, szeretlek! című vetélkedőműsort is. 2017-ben a Honfoglaló nevű internetes játék alapján készült kvízműsor műsorvezetője lett a Dunán, a Magyarország, szeretlek! is ide került át 2015 márciusában.

Sikereinek köszönhetően 2020-tól a kecskeméti Katona József Színház főrendezője.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: MTVA