A szomorú szemű Al Pacino

Al Pacino

Ma ünnepli születésnapját Al Pacino, az olasz származású Oscar-díjas és többszörös Golden Globe-díjas hollywoodi sztár.

New York szegény, olaszok lakta negyedében, Bronxban született 1940. április 25-én és ott is nevelkedett. Bár művészeti középiskolába járt, 17 évesen otthagyta, hogy a színészetnek éljen. Miközben kézbesítőként és gondnokként dolgozott, Lee Strasberg világhírű Actors Studiójában próbálta elsajátítani a szakma fortélyait és Strasberg forradalmi Módszerét (Method acting), melyet előtte olyan nagy színészek is tanultak, mint James Dean vagy Marilyn Monroe.

Már első filmszerepe, a Pánik a Tű parkban előtt Tony-díjat kapott egy Broadway-darabban nyújtott alakításáért. Debütálása nyomán figyelt fel rá Francis Ford Coppola, aki 1972-ben ráosztotta a Corleone-családot irányító maffiavezér, Michael Corleone szerepét a Keresztapa című filmjében. Ez a szerep hozta egyébként Pacinónak az első Oscar-jelölést és egy csapásra a legnagyobbak között találta magát.

A soron következő Serpicóban ismét a bűnözés volt a téma, de ezúttal Pacino a másik oldalon állt: megvesztegethetetlen nyomozót játszott, méghozzá olyan hitelesen, hogy alakításáért Arany Glóbusz-díjat kapott.

 

 

Filmjei témájául azóta is gyakorta szolgál a szervezett bűnözés, a New York-i olasz maffia: főszerepet játszott A sebhelyesarcúban; a Dick Tracyben Warren Beattyvel, majd a Szemtől szemben felügyelőjeként Robert DeNiro illetve a Fedőneve: Donnie Brascóban Johnny Depp partnereként.

Az elmúlt évtizedek alatt Hollywood és a Broadway között folyamatosan ingázó Pacino olyan ajánlatokat utasított eddig vissza, mint a Kramer kontra Kramer, a Született július 4-én, az Apokalipszis most vagy Han Solo szerepe a Csillagok háborújában. Ugyanakkor elfogadta a Carlito útja, Az ördög ügyvédje, valamint az Egy asszony illata főszerepeit, melyek az eddig említett alakításai mellett az egyik leginkább elismert színésszé tették.

Tavaly QuentinTarantino Volt egyszer egy Hollywood és Martin Scorsese Az Ír c. filmjében is szerepelt.

Oscar-díját az Egy asszony illata című 1992-es filmjéért kapta, amiben egy vak ezredest alakított.

EZ, ATEMPO.sk