Szőnyi Erzsébet zenepedagógus, zeneszerző, karnagy emlékére

Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zenepedagógus, zeneszerző, karnagy, a Nemzet Művésze, Kodály Zoltán tanítványa, a Kodály-módszer folytatója és népszerűsítője volt.

"Szőnyi Erzsébet egyike a legigényesebb és legszellemesebb magyar zeneszerzőknek. Nem hódol be semmiféle divatnak, de nem is zárkózik el attól, amit inspirativnak vél.”
(Csehy Zoltán, 2015)

Szőnyi Erzsébet 1924. április 25-én született Budapesten. Érettségi után a Zeneakadémia énektanár tanszakára jelentkezett, de zeneszerzői énje már akkor megmutatkozott, énekvizsgáján saját népdalfeldolgozását adta elő. A főiskolán Viski János zeneszerzésre oktatta, a zongora szakon Szegedi Ernő és Weiner Leó volt a tanára, Kodály Zoltánnál népzenei ismereteit mélyítette el. Tanította Ferencsik János, Bárdos Lajos és Szabolcsi Bence is. Középiskolai énektanári diplomáját 1945-ben, a zeneszerzőit 1947-ben szerezte meg.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Párizsban ösztöndíjjal Tony Aubin zeneszerzésre, Nadia Boulanger zongorakíséretre, Olivier Messiaen esztétikai analízisre oktatta. Szőnyi Erzsébet I. zenekari divertimentójával elnyerte a párizsi Conservatoire zeneszerzői díját.

Hazatérve bekapcsolódott a magyar zenepedagógia újjászervezésébe. Pályája egyik legfontosabb célkitűzésének azt tartotta, hogy a Kodály-módszert világszerte megismertesse és terjessze. Egyik első zenepedagógiai munkája A zenei írás-olvasás módszertana címmel született. Később íródott az Öt kontinensen a zene szolgálatában, valamint a Zenei nevelési irányzatok a XX. században.

A kilencvenes években érdeklődése az egyházi zene felé fordult, több misét is komponált, szerzői lemeze 1984-ben és 2004-ben jelent meg.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Szőnyi Erzsébet 2011 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, művészete elismeréseként a többi közt Liszt Ferenc-díjjal (1947), Erkel Ferenc-díjjal (1959), Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal (1995, 2004), Kodály Zoltán-díjjal (2001) tüntették ki. 2006-ban díszdoktorrá avatták a pittsburgh-i Duquesne Egyetemen és átvehette a Kossuth-díjat, 2014-ben a nemzet művésze címmel tüntették ki, a következő évben a Zeneakadémián rubindiplomát vehetett át. 2018 decemberében életműve elismeréseként megkapta a Nemzetközi Kodály Társaság Prix d'Honneur díját.

95 éves korában hunyt el 2019. december 28-án.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: lfze.hu