Színész, rendező, zenész - Clint Eastwood, a legenda

Ma ünnepli születésnapját Clint Eastwood BAFTA/LA-díjas amerikai színész, Grammy-díjra jelölt zeneszerző, Oscar- és Golden Globe-díjas filmrendező és producer.

Bár a kritikusok következetesen dicsérik újabb keletű rendezői munkáit (Millió dolláros bébi, Levelek Ivo Dzsimáról), Eastwood mégis leginkább a kemény fickót, antihőst megjelenítő szerepei miatt híres, mint a Piszkos Harry sorozat Callahan felügyelője, vagy a névtelen ember Sergio Leone spagettiwesternjeiben.

Kaliforniában szegény családba született 1930. május 31-én. Gyermekkorában sokat költöztek, mivel apja különféle munkákat végzett a nyugati parton. Tinédzser korában a családja a kaliforniai Oaklandben telepedett le, az ottani műszaki középiskolában érettségizett 1949-ben. Fiatalon volt bolti eladó, favágó, testőr, zenész és benzinkutas is, majd a hadseregben szolgált.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A leszerelés után Hoolywoodban próbálkozott, 1959-ben lehetőséget kapott a Marhabőr (Rawhide) című sokrészes televíziós sorozatban: Rowdy Yates szerepével vált országszerte ismertté a neve.

A világhírt Sergio Leone-nek köszönheti, akivel elkészítette Egy maréknyi dollárért (1964), Pár dollárral többért (1965) és A Jó, a Rossz és a Csúf (1966) western filmeket. Mindhárom film nagy siker volt, kiváltképpen a harmadik, újrafogalmazva az amerikai cowboyokról alkotott hagyományos képet.

Az 1970-es években indult útjára a Piszkos Harry sorozat, amely új korszakot nyitott a zsarufilm műfajának történetében. Harry Callahan minden idők egyik leghírhedtebb nyomozójává vált, és megteremtette az öntörvényű igazságosztó zsaru imidzsét.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1971-ben rendezte meg első filmjét, Játszd le nekem a Mistyt! (Play Misty for Me) című thrillert.

Ezt követően elsősorban akció és western filmet készített rendezőként és színészként is. 1995-ben viszont újabb műfaj kerül Eastwood repertoárjába, Meryl Streeppel az oldalán – saját rendezésében – egy romantikus drámában játszott, melynek címe: A szív hídjai (The Bridges of Madison County).

Túl a hatvanadik életévén 1992-ben kapta első rendezői Oscar-jelölését és egyben díját is a western műfaját megújító Nincs bocsánat című alkotásért (a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó díjat). 2005-ben ismét tarolt az egy bokszolónő tragikus végű pályafutását elbeszélő Millió dolláros bébivel és ő lett a legidősebben kitüntetett Oscar-díjas rendező.

A 2008-as Gran Torino lett Clint Eastwood legsikeresebb filmje.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Rendezőként olyan újabb filmekhez adta a nevét mint a J. Edgar – Az FBI embere, Amerikai mesterlövész, vagy a Sully – Csoda a Hudson folyón.

Clint Eastwood nagy jazz- és bluesrajongó, több filmjéhez maga szerezte a zenét, ebben segítségére van sikeres jazz-zenész fia, Kyle is. Rendezőként és zenészként egyaránt sokat tett a jazz népszerűsítéséért.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

EZ, ATEMPO.sk