Sárközi Imre felvidéki zongorista, egyházzenész emlékére

Sárközi Imre vágfarkasdi zongorista, egyházzenész élete a zene körül forgott.

Három zenei formáció tagja volt egyszerre: a gútai Last Blues Band, az Arcok énekegyüttes és a magyarországi Gábor Homoky & Old Sounds. Mellette több községben és Budapesten is kántorkodott. Testvére Sárközi Xénia, a Virtuózok felfedezettje.

Imre 1976. május 3-án született Komárom-Szentpéteren és már 5 évesen zeneiskolába járt. Kántorkodással kamaszkorában a helyi plébániatemplomban került kapcsolatba és az Országos Magyar Cecília Egyesület kántortanfolyamán is részt vett. A Bartók Konzi (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium) diákjaként végzett 1995-ben.

„Már korán kialakult a saját zenei stílusom. Akkori nagy kedvenceim Bartók, Kodály és a romantikusok közül Chopin voltak. Nagybátyám unszolására akkor is játszanom kellett, mikor éppen nem volt hozzá kedvem. Ez meghatározó volt, hiszen nagyon jól tudok improvizálni.” - mondta egy korábbi interjújában, ami a Farkasdi Hírmondóban jelent meg.

„Anyukám gyerekkoromban mindig azt mondta: „Fiam, úgy élj, hogy az emberek szeressenek! Legyenek barátaid, akikre mindig számíthatsz!“ Mindig szem előtt tartom ezt a jó tanácsát, és igazi útravalóként kezelem még ma is.”

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Élete folyamán több zenei formációban működött közre, több műfajban is otthonosan mozgott, lehetett szó könnyű vagy akár komolyzenéről is. Vallásos, érzékeny ember volt, s mindemellett ambiciózus, aki mindig tele van ötletekkel.

44 éves korában váratlanul, autóbalesetben hunyt el 2020. június 15-én. Nyugodjon békében :(

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző