70 éves Pataky Attila, az Edda Művek énekese

Pataky Attila

Ma ünnepli 70. születésnapját Pataky Attila rockzenész, az Edda Művek énekese, aki épp Felvidéken ad koncertet az este folyamán.

Miskolcon látta meg a napvilágot 1951. július 2-án. 1974-től az Edda Művek énekese. 1985-től szinte az összes Edda dalszöveget ő írta.

Pataky a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemre járt, ahol előbb csak hobbi szinten kezdtek zenélgetni társaival 1974-ig még Griff néven. Ám az énekes hamar rájött, hogy neki ez lesz az élete.

 

 

Miután az alapító Halász József (aki később súlyos betegségben elhunyt) elhagyta az Eddát, Pataky vette át a zenekarvezetői posztot és a névhasználati jogot. Amikor a többi tag inkább a civil életére kezdett koncentrálni, Pataky 1978-ban új társakkal szervezte újjá a zenekart, amely attól kezdve Edda Művek formában használta a nevét.

Miskolc legjobb zenészeinek (Slamovits István, Zselencz László, Csapó György, Barta Alfonz) összehívásával megalakult a ma már legendás "Bakancsos EDDA", amelyet az 1983-as feloszlás után még négyszer láthatott a közönség.

 

Edda Művek koncert - Honti Sörfesztivál képekben

 

1980-ban jelent meg első nagylemezük, majd 1981-ben a második, többek között a Ballagás című film betétdalaival (Kölyköd voltam). 1982-ben A pártfogolt című filmben újból feltűnik az Edda a dorogi rockfesztiválon.

 

 

1983-ban Barta Alfonz Svájcba disszidált, majd Pataky és Slamovits ellentétei miatt december 17-én egy időre elbúcsúztak a közönségtől. Ezután Pataky Fortuna Lászlóval, Csillag Endrével és más zenészekkel együtt egy évet Norvégiában töltött vendéglátóipari fellépésekkel. Az ebből befolyó pénzből kívánta megalapozni az Edda 1985-ös újraindulását. Az újjáalakulás óta ő írja az együttes dalszövegeit.

 

ÚJDONSÁG: Edda Művek - A hírvivő (+SZÖVEG)

 

Az 1990-es évek végén fellépett Lagzi Lajcsi Dáridó című műsorában, továbbá mulatós dalokat tartalmazó lemezt készített. Ezek a szereplések megosztották a közönséget, egyes vélemények szerint a két stílus (rock és mulatós) nem hiteles ugyanattól az embertől, árt az Edda megítélésének is; mások viszont úgy vélik, ezzel csak sokoldalúságát bizonyította Pataky.

Az Eddával 33 lemeze jelent meg, az utolsók 2015-ben A sólyom népe címmel, 2018-ban pedig egy dupla válogatás Dalok a testnek, dalok a léleknek címmel.

ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos / ATEMPO.sk