Ízirájder, öcsém! Ízirájder - Csuja Imre születésnapjára

Csuja Imre

Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, az Örkény Színház tagja 1960. július 11-én született Hajdúnánáson.

1984-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát Simon Zsuzsa osztályában, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz került. 1987-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, 1989-ben az egri Gárdonyi Géza Színház tagja lett. 1990-től az Arany János Színházban töltött négy évet, majd szabadfoglalkozású művészként lépett színpadra.

10 év szabadúszást követően 2004-ben leszerződött az Örkény István Színházhoz. Színpadi kedvencei a görög klasszikusok, és Shakespeare művei.

Sokat foglalkoztatott, népszerű szinkronszínész, több mint 800 filmnek kölcsönözte a hangját, olyan karaktereknek mint A rém rendes család El Bundyja vagy a Harry Potter-filmek Rémszem Mordonja.

 

 

A kortárs magyar film egyik sokat foglalkoztatott művésze, a mai magyar valóságra jellemző ismerős, kicsit a periférián mozgó embertípusok egyik elsőszámú megformálója. Sajátos hangszíne és stílusa szinte összetéveszthetetlen.

A nagyközönség 2001-ben fedezték fel igazán, amikor a mozik bemutatták az Üvegtigris című filmet. Ő volt Csoki, aki állandóan az “Ízirájder, öcsém! Ízirájder” szöveget nyomta, ami ma már szállóige.

Olyan filmekben szerepelt mint a Moszkva tér, a Magyar vándor, az Argo, a Valami Amerika, jelenleg pedig az RTL Klub Mi kis falunk című sorozatában látható Füleki Károly polgármestert alakítva.

 

10 éves az Ahogy esik, úgy puffan csapata - Csuja Imrével ünnepeltek (VIDEÓ)

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Horváth Judit / Örkény színház