Frakktól Columboig - Szabó Gyula színész emlékére

Szabó Gyula a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész Kunszentmártonon született 1930. július 15-én.

1954-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, egy évfolyamba járt mások mellett Avar Istvánnal, Gelley Kornéllal, Domján Edittel és Kaló Flóriánnal. Pályafutása során játszott a Petőfi Színházban, a Jókai Színházban, a Thália Színházban, az Arizona Színházban, a Művész Színházban és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. 1979-től tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol egyetemi docens is volt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1953-ban kezdett el filmezni. Legemlékezetesebb és legnépszerűbb alakítása az országot járó, az ártatlanokat a labancokkal szemben megvédő Buga Jakab szerepe volt az 1963-ban bemutatott tizenhárom részes tévésorozatban, A Tenkes kapitányában, illetve annak 1965-ös moziváltozatában, amelyben a főhős, a Zenthe Ferenc által megformált Eke Máté hűséges társát játszotta el. De láthatjuk őt a Rózsa Sándor sorozatban, vagy épp olyan filmekben, mint A Hídember, Hahó, Öcsi!.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Népszerű szinkronszínész volt, a közönség – többek közt – a Magyar népmesék rajzfilmsorozat narrátora és Columbo felügyelő, azaz Peter Falk magyar hangjaként is ismerheti. De az ő hangján szólt a népszerű rajzfilm-figura, Dr. Bubó, Frakk, valamint Vuk apja is, minden idők legnépszerűbb sorozatában, a Dallasban Clayton Farlow magyar hangját kölcsönözte.

2006-ban Agárdy Gábor helyére választották a Nemzet Színészei közé. 2014. április 4-én hunyt el, a Farkasréti temető színészparcellájában helyezték örök nyugalomra.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Papageno