Kex Remake: egy legendás zenekar újragondolva

Kex Remake

Újjáéledtek a Kex, az 1969 és 1971 között létezett legendás beatzenekar dalai. A Kex Remake elnevezésű formáció vezetője az egykori dobos, Kisfaludy András, a számokat Tóth János Rudolf gitáros dolgozta át.

"Olyan, mintha egy színdarabot új szereplőkkel rendeznénk újra. Baksa Soós János, a Kex frontembere és személyisége hiányzik ebből, a zene teljesen más rendszerbe került, de az egykori dalok váza megmaradt" - fogalmazott Tóth János Rudolf.

Kisfaludy András kitért arra, hogy a több mint négy évtizede Németországban élő Baksa Soós János beteg, állapota olyan súlyos, hogy nem igazán tud kommunikálni. Ő korábban nem támogatta a Kex újjáélesztését, két korábbi alapító, Bianki Iván (gitár, cselló) és Imre Attila (basszusgitár) már nem él.

"A Kex annak idején mindössze egy kislemezt készíthetett, túlnyomórészt amatőr felvételek maradtak csak fenn, ezekből jelent meg két CD az elmúlt években. Elhatároztam, hogy megpróbálom a zenekarhoz méltó módon feljátszani és rögzíteni a régi dalokat. Ehhez kerestem társakat, és szerencsére rátaláltam Tóth János Rudolfra, aki amúgy maga is tagja volt a Kex utolsó, már Baksa nélküli felállásának" - fogalmazott Kisfaludy.

 

Kex Remake

 

A Kex Remake decemberben megjelent albumán 16 Kex-szám újragondolt, átdolgozott változata szerepel:

1. Ez volt a Kex...
2. Elszállt egy hajó a szélben
3. Virágok születtek
4. Halkan zúg
5. Csillagok, ne ragyogjatok!
6. Zöld-sárga, zöld-sárga
7. Kanapé
8. Büdös sajt
9. Országút szélén
10. Két hexameter + tiszta szívvel
11. Déva vár
12. Piros madár
13. Égen földön
14. Tűz a hegyeken
15. A hetedik
16. A család

 

"Csak úgy volt értelme a munkának, ha gyökeresen megváltoztatjuk a számokat. Nemcsak a régi felvételek köpönyegéből kellett kibújni, hanem a későbbi feldolgozásokéból is, hiszen például a Hobo Blues Band rendszeresen játszotta az Elszállt egy hajó a szélbent, a Tiszta szívvelt vagy a Hetediket. Az irányt a közeg, a többi tag együttes munkája csiszolta ki, a lehető legjobb minőségre törekedtünk" - mondta Tóth János Rudolf, aki a Bergendyben, a HBB-ben és a Magyar Atomban is játszott.

A formációban Tóth énekel is, Kisfaludy dobol, Gyöngyösi Gábor billentyűs hangszereken játszik, Zsoldos Tamás basszusgitározik, Lee Olivér és Fejér Simon gitározik, Fekete István pedig trombitál. Lee és Fejér együtt zenélt Tóth-tal az Ütött-kopott Angyalban, Zsoldos számos formációja közé tartozott a Beatrice, a HBB, a Barbaro, a RABB vagy a Mini, Fekete István tíz éve tanít a Kőbányai Zenei Stúdióban.

"Tóth János Rudolf jó ízléssel és fantáziával nyúlt a Kex dalaihoz, Baksa is örülne, ha hallaná" - jegyezte meg Somló Tamás, aki szintén basszusgitározott a Kexben.

A CD-re került 16 dal között van természetesen a rockossá varázsolt Család, a bluesos-szvinges köntöst kapott Büdös sajt, a progrockos-folkos Zöld-sárga, zöld-sárga, valamint a dzsesszes Elszállt egy hajó a szélben.

A már több mint négy évtizede megszűnt, de máig kultikus zenekarként emlegetett Kex együttes a magyarországi beatzene különös szereplője volt. Rövid ideig, 1969 és 1971 között létezett, és csak néhány felvétel maradt fenn utána, mégis legenda övezi, elsősorban énekese, Baksa Soós János személye miatt. A frontember látszólag ártalmatlan, ám politikai mondanivalótól sem mentes performanszai, dadaista versei, József Attila költeményeinek megzenésítései vonzották az értelmiségi közönséget. A Kex azonban nem tudott kilépni az underground státuszból, a hatalom megfigyelte a zenekart, Baksa Soóst a belső elhárítás is zaklatta, és végül családjával Németországba távozott.

"Szerintem Baksa Soós János élete legszebb alkotói időszaka a Kex együttes működésére esett. Egy adott kort nem csak az tud jellemezni, ami a különböző dokumentumokban olvasható vagy hallható, az is ugyanolyan súlyos lehet, amit nem írtak meg vagy nem forgattak le, de él egyes emberek emlékezetében. Ez igaz a Kexre, Baksa Soós élő szövegeire, sztorijaira, színpadi produkciójára is, amelyek az adott kor politikai, művészeti eseményeire reagáltak. A zene egy alap volt, körítés, János erre adta elő szürreális meséit a közönséget bevonva. Ezek teljesen egyedi műsorok voltak a Kádár-korszakban" - mondta korábban Kisfaludy András.

Az egykori dobos 1974-ben abbahagyta a zenélést, dokumentumfilm-rendező lett, több művet is készített a Kexről, a legismertebb az Elszállt egy hajó a szélben 1999-ből, de a zenekarhoz kapcsolódik A Kalef - A Moszkva téri galeri is (2007).

aTEMPO.sk / MTI