A művészetben sincsenek véletlenek - Gregor József operaénekesre emlékezünk

Gregor József

Gregor József Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes (basszus), érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Rákosligeten született 1940. augusztus 8-án.

Énekére a helyi katolikus templomban figyelt fel egy zenetanár, aki rávette, hogy menjen felvételizni a konzervatóriumba. 1957-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola növendéke volt, amelyet otthagyott, felvették a Zeneművészeti Főiskolára, de azt is otthagyta.

1959 és 1963 között a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének énekkarában énekelt.

 

 

Szegedre 1964-ben Vaszy Viktor hívására szerződött, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a győri Kisfaludy Színház magánénekese, ezután 1992-ig a szegedi operatársulat igazgatója volt.

Csodálatosan kiegyenlített hang, mély átélés és nagyszerű karakteralakítás jellemezte minden fellépését. A repertoár minden nagy basszusszerepét énekelte, de óriási sikerrel alakította Verdi Falstaffjának címszerepét is. Európában és Észak-Amerikában is sokszor vendégszerepelt, énekelt a milánói Scalában és a New York-i Metropolitan Operában is.

 

 

Utolsó szerepe is a csongrádi megyeszékhelyhez kötődik, a Csárdáskirálynő Leopold Mária hercegét játszotta a szabadtéri játékok színpadán 2005-ben. 2006. október 27-én hunyt el Szegeden.

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Szegedi Nemzeti Színház