Ő volt az első aranylemezes - Harangozó Teri énekesnő emlékére

Harangozó Teri

Harangozó Teri énekesnő az 1965-ös "Ki mit tud?" felfedezettje, a 70-es és 80-as évek ikonikus előadója 1943. augusztus 8-án született Bátya községben.

1977-ig Harangozó Teri volt az egyetlen női előadó Magyarországon, akinek önálló nagylemeze jelenhetett meg a korszak három nagy emblematikus énekesnőjén (Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta) kívül. Öt évtizedes pályafutása alatt a magyar tánczene szimbolikus alakjává vált.

 

Harangozó Teri

 

Legnagyobb slágere a Mindenkinek van egy álma, amelyet az 1968-as Made in Hungary bemutatón adott elő. Ismertebb dalai közé tartozik a Minden ember boldog akar lenni, Minden nap, Sose fájjon a fejed, Azok a szép napok, A zápor, Szeretném bejárni a Földet.

 

 

Közel 100 dala jelent meg kislemezen, 4 önálló albuma van.

1966-ban övé lett Magyarország első aranylemeze a „Minden ember boldog akar lenni” című dallal.

 

Harangozó Teri

 

Az 1970-es évektől virágénekeket is énekelt Benkő Dániel lantkíséretében. Külföldön Terry Black néven is fellépett és készített lemezeket. Az 1990-es évek végén a Sziget Fesztiválon is fellépett.

Életének 72. évében hunyt el 2015. szeptember 8-án. A ravatalnál Aradszky László, Koós János és Poór Péter mondott búcsúbeszédet.

 

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Szalay Zoltán, MHSZ / Fortepan