75 éve született Freddie Mercury, a Queen kivételes tehetségű frontembere

Freddie Mercury

A Queen legendás énekese 75 éve, 1946. szeptember 5-én perzsa párszi szülőktől a brit gyarmat afrikai Zanzibáron született Farrokh Bulsara néven, és Indiában nőtt fel. Már túl volt első együttesén, amikor a család a hatvanas évek végén Angliába költözött, ő pedig beiratkozott egy művészeti iskolába.

Szorgalmasan látogatta a klubokat és koncerteket, így ismerkedett össze jövendő zenésztársaival, Brian May gitárossal és Roger Taylor dobossal. Kisebb kitérők után 1971-ben alapították meg a Queen együttest, amelynek basszusgitárosa John Deacon lett.

 

 

Első lemezük 1973-ban jelent meg, de az igazi nagy dobásnak az 1975-ös A Night at the Opera.

Az együttes ontotta a remek slágereket, a Bohemian Rhapsody, a The Show Must Go On, a Radio Ga Ga, a Who Wants To Live Forever, a We Will Rock You, az I Want To Break Free vagy a Bicycle Race egy korszak meghatározó dalaivá váltak, a We Are the Champions pedig a futballstadionokban mind a mai napig üvölti a szurkolók kórusa.

 

 

Még fénykorukban, 1986-ban jutottak el Budapestre, fellépésükről a Népstadionban film is készült. Akik ott voltak máig meghatározó élményként beszélnek róla.

 

 

A koncert egyik legemlékezetesebb pillanata pedig az volt, amikor Freddie Mercury kisétált a színpad elejére és a tenyeréből énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt.

 

 

A rockzene történetének egyik legkarizmatikusabb előadója 1991. november 24-én, alig 45 évesen halt meg AIDS-betegsége szövődményeiben.

Ugyan az ikon már csaknem három évtizede távozott, máig nem feledték a nevét a rajongók, sőt a rendkívül sikeres Bohém rapszódia című filmnek köszönhetően új csodálókkal is gyarapodott (a film egyébként ma este a TV-2-n látható).

 

 

ATEMPO.sk