"A Három nővér egyike" - Körmendi János emlékére

A Három nővér egyike - Körmendi János emlékére

Körmendi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész Szegeden született 1927. október 21-én.

Otthonokban és nevelőszülőknél nevelkedett, majd kitanulta az optikus szakmát. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1946 és 1951 között végezte, ahová Kazimir Károly hatására jelentkezett. A háború utáni első nagy színésznemzedék tagja, népi kollégista volt,

főiskolai osztálytársa Sinkovits Imrének, Márkus Lászlónak, Gyurkovics Zsuzsának.

1951-ben, friss diplomával a zsebében lett a Madách Színház tagja, a körúti társulathoz harmincöt éven keresztül hűséges volt. 1987-ben a Mikroszkóp Színpad társulatához szerződött, ezen kívül fellépett a Thália Színházban, a Radnóti Színpadon, az Operettszínházban, sőt az operaházban is.

Több kabarétréfát és tv-bohózatot is írt, a legnevezetesebb közülük Csehov Három nővérének paródiája, amelyet Márkus Lászlóval és Haumann Péterrel adtak elő a Magyar Televízió egyik szilveszteri műsorában. Az átirat ma is gyakran szerepel a kívánságműsorokban. Több évtizedes pályája során elsősorban epizódszerepeket kapott, és gyakran néhány mondatban kellett felhívnia magára a figyelmet.

 

 

Játszotta Próbakőt (Shakespeare: Ahogy tetszik), Holofernest (Shakespeare: Lóvá tett lovagok), Miskát (Kálmán Imre: A csárdáskirálynő), Sylvestert (Moliére: Scapin furfangjai) Novotnyt (Shubert: Három a kislány).

Filmekben is láthatta a közönség (Patyolat-akció, Krebsz, az Isten, Te rongyos élet). Levelek az urológiáról című kötete 1974-ben, az Életrajz két felvonásban 1987-ben, a Nyakig a színházban 1990-ben jelent meg.

 

 

Művészi munkáját 1963-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1978-ban lett érdemes művész, 1989-ben kiváló művész. 2002-ben megkapta a Köztársasági Elnök Érdemérme kitüntetést. Csaknem hat évtizedes sokoldalú, művészi munkásságáért, szókimondó és pózmentes alakításaiért 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

 

 

A népszerű színész, aki hatvan évet töltött a színpadon, a halála előtt több mint egy éve küzdött súlyos betegséggel. Életének 81. esztendejében hunyt el 2008. január 6-án.

ATEMPO.sk
Fotó: port.hu