A művészetben sincsenek véletlenek - 15 éve hunyt el Gregor József operaénekes

Gregor József

Gregor József Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes (basszus), érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Rákosligeten született 1940. augusztus 8-án.

Vegyésznek készült, de terveibe beleszólt az 1956-os forradalom. Nem akart énekes lenni, de tíz éven át tanult hegedülni. Énekére a rákosligeti katolikus templomban figyelt fel egy zenetanár, amikor Gregor a disszidált kántor helyett énekelt. Rávette, hogy menjen felvételizni a konzervatóriumba. 1957-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola növendéke volt, amelyet otthagyott, felvették a Zeneművészeti Főiskolára, de azt is otthagyta.

1959 és 1963 között a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének énekkarában énekelt.

 

 

Szegedre 1964-ben Vaszy Viktor hívására szerződött, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a győri Kisfaludy Színház magánénekese, ezután 1992-ig a szegedi operatársulat igazgatója volt.

Az Egyesült Államokban az 1980-as évek végén mutatkozott be a portlandi operában. Itt 2002-ig gyakori vendég volt. Többször szerepelt a Houston Grand Operában. 1994–1995-ben a New York-i Metropolitanben tizennyolc alkalommal lépett fel, három szerepben: 1994. október 19-én debütált a Figaro lakodalma Dr. Bartolójaként, a papot énekelte Sosztakovics A mcenszki járás Lady Macbethjének Met-beli bemutatóján, és Dulcamara doktort a Szerelmi bájitalban.

Csodálatosan kiegyenlített hang, mély átélés és nagyszerű karakteralakítás jellemezte minden fellépését. A repertoár minden nagy basszusszerepét énekelte, de óriási sikerrel alakította Verdi Falstaffjának címszerepét is. Európában is sokszor vendégszerepelt, énekelt a milánói Scalában is.

 

 

Utolsó szerepe is a csongrádi megyeszékhelyhez kötődik, a Csárdáskirálynő Leopold Mária hercegét játszotta a szabadtéri játékok színpadán 2005-ben. 2006. október 27-én hunyt el Szegeden.

 

 

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Szegedi Nemzeti Színház