85 éves Csűrös Karola, az ország Etusa

Ma ünnepli 85. születésnapját Csűrös Karola színésznő, érdemes művész, akinek felmenői között ott vannak Bruckner Győző és Csűrös Zoltán kémikusok, akadémikusok is. Ő volt az ország Etusa, a Szomszédok sorozatból.

Csűrös Karola Budapesten született 1936. november 6-án. Szülei Csűrös Zoltán és Bruckner Valéria voltak.

 

Csűrös Karola

 

Már fiatalon tanult táncolni, amely tudását a filmvásznon is kamatoztatta. 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Még ebben az évben a Győri Kisfaludy Színházba szerződött (ma Győri Nemzeti Színház). 1962-től a budapesti Madách Színház művésznője. 1962–1972 között vendégszerepelt a Bartók Gyermekszínházban.

A kezdeti naiva-szubrett szerepkörből hamarosan érett karakterszínésszé vált. Alakításaira az alapos kidolgozottság jellemző. Több filmben és televíziójátékban is szerepelt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Különösen ismert a Szomszédok című teleregényből, valamint az Életképek sorozatból.

Ismertebb alakítása az Úri muri Rozikája, az Ahogy tetszik Céliája. Erőssége a vígjáték, ahol modern leányfigurák sikeres megformálója. A kamera előtt jelentősebb feladathoz a Két emelet boldogságban (1960) mint Szabó Gyula partnere, a Ballada egy lányról (1959) című rövidfilmben pedig táncosként jutott.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Munkásságát 1993-ban Erzsébet-díjjal és Déryné-díjjal ismerték el, 2001-ben megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. 2006 óta Érdemes művész.

ATEMPO.sk