Szabadon szárnyalnék – 45 éves Palya Bea

Szabadon szárnyalnék – 45 éves Palya Bea

Ma ünnepli 45. születésnapját Palya Bea Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas énekes, dalszerző, előadóművész és író. Magyar, cigány és bolgár népzenén nevelkedett, később más, leginkább a szefárd és indiai népek zenéiről is tanult. Első zenekarát, a Zurgót 16 évesen alapította, azóta leginkább saját formációival zenél, de számos világhírű zenésszel is játszott már együtt. Lemezein nyomon követhető a folyamat, amelyben játszik hagyománnyal és modern témákkal, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton.

 

 

Palya Bea Makón született 1976. november 11-én, gyermekkorát a Pest megyei Bagon töltötte. A családi örökség részeként gyerekkorától meghatározó élménye a magyar népzene és a néptánc. Nyolcéves korától falujában a Muharay Elemér Népi Együttesben táncolt és énekelt. Már fiatalkorában belevetette magát a népzenei gyűjtő-kutató munkába, mely aztán nagy hatással volt művészetére.

“Nénik jöttek az életembe. Recsegős-ropogós kazettákról üzentek nekem, hogy énekeljek. Nem láttam őket soha, csak a hangjukat hallottam, a lényük mégis betöltötte a kis szobát. Úgy éreztem, ott vannak velem, és átnyúlva téren és időn, belém éneklik azt, amit az életről tudnak. Tőlük tanultam zenélni.”

Az Apáczai Csere János Gimnázium elvégzése után, 1994-től az ELTE néprajz szakára járt. 2002-ben szerzett diplomát.

 

 

1992-től a Zurgó együttes, 1996-tól a Laokoón csoport énekese volt. 1997-től 2002-ig Szőke Szabolcs Hólyagcirkusz Társulatának a tagja, időközben pedig 2000-ben Monori Andrással megalapította a világzenei Folkestra együttest. 2002-ben a budapesti Francia Intézet ösztöndíjasaként Párizsban tanult Kakoli Sengupta indiai énekesnél. Hazatérve, 2003-ban megkezdte szólista karrierjét.

Felvidékiekkel készült Palya Bea új klipje, a Hinta

Népzene-előadói munkássága mellett Weöres Sándor kitalált 19. századi költőnője, Psyché frivol verseit is előadta Gryllus Samu megzenésítésében.

 

 

2005-ben megalapította saját együttesét (Palya Bea Quintet együttes), s velük koncertezik bel- és külföldön egyaránt, de szólóban is gyakran fellép. A 2000-es évek második felétől munkásságában egyre hangsúlyosabbak saját szerzeményei, dalai.

Nagy energiákkal tölt – az izsai Szeles Chloe Palya Bea új klipjében

Bea egy rendkívül termékeny dalszerző és előadó, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a korai formációkkal és művészeti csoportokban való szárnypróbálgatás után 2003-tól majdnem évente megjelent egy új lemeze. Mindeközben folyamatosan koncertezett és járta körbe így az az egész országot.

 

 

Külföldön fellépett a Carnegie Hallban (New York), a Kennedy Centerben (Washington), a Covent Gardenban (London), a Concertgebouw-ban és a Bimhuisban (Amszterdam), a Kitara Concert Hallban (Szapporo). 2004-ben Magyarországot képviselte Athénban az olimpiai játékokon, a világ kilenc énekese közül ő volt az egyik a "The world meets Manos Hadjidakis" nevű nemzetközi zenei projektben.

2010 és 2014 között Palya-udvar néven saját udvart és fesztiválhelyszínt működtetett a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol öt éven keresztül minden évben tíz napig a zenéé, a táncé, a koncerteké, a színházi és zenei improvizációé, illetve a daltanulásé és tanításé volt a főszerep.

 

 

2013-ban lemez és videósorozat formájában rögzített, majd 2014-ben megjelent Nő című albuma hatalmas sikert aratott, ezáltal Bea magyarországi karrierjében egy új népszerűségi hullámot indított el. Ezt a lendületet meglovagolva, ám újult energiákkal 2016-ban jelentette meg a Tovább Nő című lemezét. 2018-ban elkészült a Hazatalálok, majd 2020-ban pedig jött a legújabb Élet című albuma

Palya Bea rendkívül sokoldalú művész, szuggesztív előadásmódjával, gyönyörű hangjával, szókimondó, és személyes témákat boncolgató szövegeivel azonnal magához ragadja a közönség figyelmét.

ATEMPO.sk