Woody Allen, aki zenészként is megállja a helyét

Woody Allen

Woody Allen amerikai író, színész, humorista, Oscar-díjas filmrendező és filmproducer egy igazi különcnek számít.

Allen amerikai zsidó családba született Allen Stewart Konigsberg néven New Yorkban 1935. november 30-án. Szülei, Martin Konigsberg és Nettea Cherrie, és nővére, Letty, Flatbushban éltek, Brooklynban. Felmenőik Oroszországból és Ausztriából vándoroltak Amerikába.

Héber iskolában tanult hét éven keresztül, majd átiratkozott a Midwood High állami iskolába. A beceneve „Vörös” volt, hajszíne okán. Hogy pénzt szerezzen, elkezdett poénokat írni David O. Alber ügynöknek, aki ezeket eladta egy újságnak. Allen első publikált vicce az „I'm at two with Nature” volt. 16 évesen kezdett szövegeket írni előadóművészeknek, és ekkor használta először a Woody Allen nevet.

A gimnázium után beiratkozott a New York-i egyetemre, ahol kommunikációt és filmművészetet hallgatott. Nem sokat járt be órákra, első filmes vizsgáján megbukott. Az egyetemet otthagyta, és később a City College of New Yorkban fejezte be tanulmányait.

19 évesen darabokat kezdett írni a The Ed Sullivan Show-nak, a The Tonight Show-nak, Sid Caesarnak, Art Carney-nak és másoknak. 1957-ben nyerte el az első Emmy-díját. Bob Hope, az ismert komikus szövegírója is lett.

Prózákat és darabokat kezdett írni 1960-ban, és egy új műfajjal, a stand-up comedyvel próbálkozott, valamint ötletgyártó volt a kandi kamera televíziós show műfajában. 1961-ben úgy döntött, maga is elő tudja adni saját szerzeményeit, s hamarosan népszerű alakja lett a Greenwich Village-i kluboknak és egyetemi campusoknak. 1965-ben Clive Donner rendező felkérte a Mi újság, cicababa? című film forgatókönyvének megírására, amelyben egy kisebb szerepet is eljátszott.

 

 

Ennek sikere után Allen maga is megpróbálkozott a rendezéssel, újravágott egy alacsony költségvetésű japán kémthrillert, amelyben amerikai színészek szinkronizálták a japánokat. A végeredmény a What's Up, Tiger Lily? lett, mely 1966-ban pozitív fogadtatásban részesült, akárcsak egy évvel később a Casino Royale című James Bond-paródia, amelynek a forgatókönyvét írta, valamint szerepelt is benne. David Niven alakította Sir James Bondot, a koros 007-es ügynököt, Woody kettős szerepet játszott: Jimmy Bond volt, a habókos unokaöcs, és egy titkos szervezet ütődött feje. Aztán tényleg rendezett, a Fogd a pénzt és fuss! című krimivígjáték/áldokumentumfilm forgatókönyvét írta, s övé volt a főszerep is, Virgil Starkwell – a kétbalkezes, megrögzött tolvaj élettörténete megnevettette nézőit.

Ezt a mozit számos vígjáték követte, többek között a Banánköztársaság, az Amit tudni akarsz a szexről... – ennek zárótörténetében Allen egy, a versenyben lemaradt spermiumot alakított. Majd a Hétalvó rendezője, forgatókönyvírója, zeneszerzője és főszereplője volt. Miles Monroe-t játszotta, egy Greenwich Village-i bioélelmiszerbolt-tulajdonost, akit 1973-ban vakbéllel operálnak, ám a műtét nem sikerül, ezért az orvosok lefagyasztják a pácienst, aki kétszáz évvel később ébred fel.

Az igazi áttörést az 1977-es Annie Hall című filmje jelentette, amelyért George Lucas és Steven Spielberg elől elvitte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A történet egy neurotikus, bizonytalan komédiaszerzőről szól, Alvy Singerről, aki őrülten beleszeret egy énekesnőnek készülő lányba, Annie Hallba. Őt Diane Keaton alakította, aki szintén Oscar-díjat kapott.

A nyolcvanas években olyan filmjei készültek, mint a Zelig, Broadway Danny Rose, Kairó bíbor rózsája, A rádió aranykora és a szintén Oscar-díjas Hannah és nővérei. Majd a 90-es évektől az újabb nemzedék sztárjait szerepeltette, mint Sean Pennt, Helen Huntot, Scarlett Johanssont és oltan filjei készültek, mint Match Point, Füles, Kasszandra álma, Vicky Cristina Barcelona, Éjfélkor Párizsban, Rómának szeretettel, Blue Jasmine.

 

 

A saját maga által írt filmjeiben gyakran visszatérő témák: szerelem, emberi kapcsolatok, szex, az élet értelme, halál, depresszió, zsidóellenesség, amerikai értelmiségi réteg, művészek.

Gyakran találkozhatunk életrajzi ihletésű szereplőkkel, például a Holly Woody történetben egy rendezőt játszik, az Annie Hallban egy humoristát, míg a Manhattanben egy írót. Gyakran alakította valódi élettársa, Diane Keaton a filmbéli szeretőit.

Egyik hobbija a zenélés, hétfőnként Eddie Davis New Orleans Jazz Bandjével klarinéton játszik a New York-i Carlyle kávéházban. Vele és zenekarával a magyar rajongók is találkozhattak, amikor 2007 legvégén Budapestre látogatott, hogy koncertet adjon a Papp László Sportarénában.

Woody Allen filmjeit számos díjjal jutalmazták, Oscar-díjra 22 alkalommal jelölték és négy alkalommal meg is kapta a kitüntetést.

Az évtizedek során többen is szinkronizálták idehaza, a legsikerültebb párosítás azonban alighanem Kern András.

ATEMPO.sk 
Fotó: wikipedia