90 éves Galambos Erzsi színművésznő, a musical műfajának egyik első hazai előadója

90 éves Galambos Erzsi színművésznő, musical műfajának egyik első hazai előadója

Ma ünnepli 90. születésnapját Galambos Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának, a Budapesti Operettszínház és a József Attila Színház örökös tagja.

Budapesten született 1931. december 5-én. Gyerekként elhatározta, hogy ő is primadonna vagy szubrett lesz, Lakner Artúr Gyermekszínházában játszott és mellette balettozott is. Később elvégezte az Országos Színészegyesület Színészképző iskoláját.

 

 

1955-1958 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt. 1958-1962 között a kecskeméti Katona József Színházban játszott és itt készítette első koreográfiáit is. 1962–1964 között a Petőfi Színház tagja volt. 1964–ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött 1983-ig. 1983–tól a József Attila Színház tagja. Kezdőként Somlay Artúr, Latabár Kálmán, Rátonyi Róbert, Básti Lajos, Gombaszögi Ella és Honthy Hanna partnere volt.

 

 

Főleg zenés játékok, operettek szubrett- és primadonnaszerepeiben aratta sikereit. A musical műfajának egyik első hazai előadója. Prózai színésznőként is jelentős szerepek megformálója.

A filmvászonról is ismerhetik a nézők, hiszen megannyi filmben és tévéjátékban játszott: a Rákóczi hadnagyában, a Csendes otthonban, az Özvegy menyasszonyokban, A gyilkos a házban vanban, A canterville-i kísértetben, valamint a Szerelem első vérigben.

 

 

Munkásságát számos díjjal ismerték el, a Jászai Mari-díj, és a Déryné-díj mellett 1973-ban Érdemes művész, 1981-ben Kiváló művész címmel tüntették ki. 1998-ban a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották, néhány évvel később, 2002-ben pedig átvehette a Kossuth-díjat. 2019-ben a Budapesti Operettszínház Életműdíjban részesítette, egy évvel később a József Attila Színház Sztankay István-díjat adományozott neki.

ATEMPO.sk