70 éves Müller Péter Sziámi

Ma ünnepli 70. születésnapját Müller Péter Sziámi költő, dalszerző, énekes, filmrendező, kulturális szakember, akinek a Szigetet is köszönhetjük.

Müller Péter Sziámi Budapesten, 1951. december 12-én látta meg a napvilágot, Kovalcze Végh Péter Iván néven. Nevelőapja Müller Péter író, akit édesapjaként tisztel, és akivel több művet készítettek közösen.

Az Apáczai Gimnáziumban érettségizett, egy darabig könyvtárosként, nevelőként és kézbesítőként dolgozott, aztán felvették az ELTE-re. 1973-ban szerezte meg a Magyar Rádió munkastúdiójában a rádiószerkesztő-riporter diplomát, ezt követően 1974-ben az Állami Artistaképző Iskolában a cirkusz- és varietérendezői képesítést. 1976-ban a ELTE Bölcsésztudományi karán magyar–francia szakos tanári diplomát szerzett. 1981-ben film- és televízió-rendezői diplomát kapott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Vizsgafilmje az Ex-Kodex című alkotás volt.

A főiskola után hamar Hollandiába került, mivel sem zenekarait (URH, Kontroll Csoport), sem filmjeit nem nézte jó szemmel az akkori rendszer. Ott kulturális producerként és forgatókönyvíróként dolgozott, videoklipeket is készítettek. 1990-ben költözött haza.

A magyar alternatív kultúra egyik meghatározó egyéniségeként tartják számon.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Müller Péter szövegei, és zeneszerzőtársa, Gasner János sajátos, megkötésektől független zenéje alapozta meg zenekaruk, a Sziámi (eredetileg Sziámi Sziámi) sikerét. A Sziámi együttes megalakulása óta jó néhány tagcserén átesett, többször teljesen átalakult. A dalokat minden új felállás sajátos feldolgozásban játszotta. Gasner János 2009-es halála után Müller bejelentette, hogy a szerzőtárs halálával a Sziámi zenekar, mint olyan, megszűnt létezni. Azóta saját, teljes nevén, illetve 2012-től a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekarral, valamint Szakcsi Lakatos Bélával (Pianissimo! duó), Kirschner Péterrel (Felevad duó) és más zenészekkel lép fel. 2019 őszén az Erkel Színházban adott "életHű" koncertet.

HALLGASD MEG: Új albummal jelentkezik Müller Péter Sziámi – Nevess magadra!

Ő a szerzőtársa a Mária evangéliuma című rockoperának, ő írta az Egy nő című darab dalszövegeit,, híres zeneműve különben a Mr. Pornowsky előkerül.

Müller Péter 1992-től a Sziget Kulturális Szervezőiroda Kft. tulajdonosa és kreatív igazgatója. 1993-ban Gerendai Károllyal megszervezte az első Diákszigetet, (1993. augusztus 19-26.), mely Közép-Európa legnagyobb kulturális rendezvényévé vált azóta

. 1998-ban a Miskolci Nemzeti Színház Játékszínének művészeti vezetője volt, 2001-ben az akkor induló Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ügyvezető igazgatója lett, melynek a mai napig főtanácsadója. 2005-ben a Magyar Állami Operaház stratégiai igazgatója. 2005-től kezdődően ötletgazdája és házigazdája volt a „Songwriters – ahol a dalok születnek” nevű rendezvénynek, mely a hazai alternatív zenészeknek kínált előadói fórumot. 2008 óta játszik a Baltazár Színházban, több előadásban szerepel, és közreműködésével valósult meg az Árad a szeretet című koncert a Művészetek Palotájában, ahol a Baltazár társulata a kortárs magyar könnyűzene legjelentősebb képviselőivel lépett fel 2014-ben.

ATEMPO.sk