75 éve született Edita Gruberová világhírű szoprán

Ma lenne 75 éves az idén októberben elhunyt Edita Gruberová magyar származású koloratúrszoprán, a „Szlovák Fülemüle” becenévvel is illetett világhírű énekes.

A Bécsi Állami Operaház tiszteletbeli kamaraénekese Pozsonyban született 1946. december 23-án.

Édesanyja magyar, édesapja pedig német családból származott.

Zenei tanulmányait a Pozsonyi Konzervatóriumban Mária Medvecká (Medve Mária) növendékeként kezdte, majd a Pozsonyi Színművészeti Főiskolán folytatta, miközben a Lúčnica népi együttes énekeseként többször fellépett a Szlovák Nemzeti Színházban.

 

 

1968-ban, Pozsonyban debütált Rosina szerepében, Gioachino Rossini A sevillai borbélyában. Egy toulouse-i énekverseny megnyerése után szólista lett a JG Tajovský Színház operaegyüttesében, Besztercebányán. 1968-tól 1970-ig a kommunista Csehszlovákiában végbement az úgynevezett normalizálás, amelynek során a határok zárva voltak a nem-kommunista országok felé. Medvecká titokban meghallgatást szervezett Gruberová számára 1969 nyarán a Bécsi Állami Operaházban, amely azonnal felvette.

1970-ben Bécsben A varázsfuvola Éj királynőjeként debütált a Bécsi Állami Operaházban, majd úgy döntött, hogy kivándorol Nyugatra. Ezt követően a világ számos fontosabb operaházába is meghívást kapott. Idővel a belcanto műfaj koronázatlan királynőként emlegetették.

 

 

Különösen stabil és egészen fiatalon lefektetett technikai alapokra építette pályáját, amelyet mindvégig a tudatosság jellemzett. Többször lépett fel Budapesten és Szlovákiában is.

2019-ben, 72 éves korában jelentette be visszavonulását, Donizetti Roberto Devereux című operájában lépett fel utoljára. Pályafutása során számos elismerésben részesül.

74 éves korában Zürichben halt meg 2021. október 18-án.

ATEMPO.sk
Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház