5 éve hunyt el George Michael pop ikon

George Michael brit popénekes, aki pályája során több mint százmillió albumot adott el és 30 éven át ontotta a slágereket magából 1963. június 25-én született Georgios Panayitou néven Londonban ciprusi görög apa és angol anya gyermekeként. Az iskolában kötött barátságot Andrew Ridgeley-vel, akivel Executive néven zenekart alapított. A jamaicai eredetű ska zenét játszó formáció nem sok vizet zavart, ám a két srác kedvét ez nem vette el.

1981-től Wham! néven duóban folytatták, és kettősük a nyolcvanas évek egyik legnagyobb sikere lett.

 

 

Első albumuk, a Fantastic Angliában bejutott a tizes albumlistára, az 1984-es második lemez, a Make It Big pedig még nagyobb dobásnak bizonyult: a Last Christmas, a Careless Whispers és a Wake Me Up Before You Go-Go kellemes, popos melódiáit az egész világon szerették, a Wham! mindenhol teltházas koncerteket adott. 1985 tavaszán első nyugati csapatként léphettek fel a kommunista Kínában, útjukról dokumentumfilm is készült.

 

 

Az előnyös külsejű, jellegzetes hangú és zeneszerzői vénával is megáldott George Michael azonban többre vágyott, ami a Wham! végét jelentette. Az utak 1986-ban békében-barátságban, egy teltházas Wembley-koncerttel váltak szét, Ridgeley a következő években autóversenyzéssel kötötte le magát.

 

 

Michael szólókarrierje gyorsan ívelt felfelé: a soulikon Aretha Franklinnel előadott I Knew You Were Waiting című duettje Grammy-díjat hozott a két énekesnek, a saját maga által írt, hangszerelt és produkált első albuma, a Faith húszmillió példányban kelt el.

A lemezért két Grammy-díjat kapott, három kategóriában nyerte el az American Music Awardot, turnéja során 136 teltházas koncertet adott. A sikerhez több remek videoklip is hozzájárult, a címadó Faith feldolgozásában látható szűk farmer, bőrdzseki és az énekes mozgása ma már poptörténelem. A botrányok sem maradtak el, az I Want Your Sex című kétértelmű dalt több helyen betiltották.

 

 

Egy év pihenő után, 1990-ben rukkolt elő a Listen Without Prejudice Vol. 1 című albummal, amely jóval személyesebb és zeneileg kifinomultabb volt. Az énekes azt szerette volna, ha ezt a közönség is méltányolja, ezért nem volt hajlandó sem klipet készíteni, sem turnéval megtámogatni a lemezt, amely ennek ellenére jól fogyott. Michael azonban anyagi és művészi okok miatt konfliktusba, majd többéves pereskedésbe keveredett kiadójával, így több évig hallgatott. 1991-ben elénekelte Elton Johnnal a Don't Let The Sun Go Down On Me című duettet és ott volt 1992-ben a Freddie Mercury, a Queen énekese emlékére rendezett koncerten, ahol a Somebody To Love című dalt adta elő.

Következő albuma, az Older csak 1996-ban jött ki: az elmélyültebb, balladákkal tűzdelt lemezen mindössze egy szám, a Fastlove idézte a régi, talpbizsergető dalokat ontó George Michaelt, aki megosztotta a kritikusokat és a közönséget.

 

 

Egy best of válogatást követően 2004-ben jelentkezett Patience című albumával, majd egy újabb válogatás látott napvilágot.

Állapota miatt egy ideig nem lépett fel, de 2012 nyarán kiadta a "White Light" című dalt, mely felépülése és 30 éve tartó karrierje tiszteletére íródott. Az előtte zárult szimfonikus turnén előadott számaiból készített felvételekből 2014 márciusában "Symphonica" címmel albumot adott ki.

 

 

Az énekes 1998-ban azzal kavart vihart, hogy egy kínos affér után nyilvánosan elismerte homoszexualitását. Az is kiderült, hogy Older című lemezén a Jesus to A Child című dal az 1993-ban AIDS-betegségben elhunyt partnere emlékére íródott.

2016. december 25-én hunyt el az angliai Oxfordshire megyében lévő otthonában. A popikont szívbetegsége vitte el.

EZ, ATEMPO.sk / MTI