10 éve hunyt el Mary Zsuzsi táncdalénekesnő

Mary Zsuzsi énekesnő, az 1968-as Táncdalfesztivál fődíjas és közönségdíjas győztese Szegeden született 1947. október 13-án.

Már a 60-es években feltűnt jó énekhangjával: ő adta elő Bacsó Péter Szerelmes biciklisták című filmjének betétdalát, a Te szeress legalábbot.

Az igazi sikert viszont egyértelműen a 3. Táncdalfesztivál hozta el neki, későbbi férje, Dobos Attila ekkor szerezte a Mama című slágert, amely megosztott első díjat kapott, illetve elnyerte a közönség fődíját is. Érdekesség, hogy akkoriban a tévénézők az otthonaikban lévő villany fel- és lekapcsolásával szavaztak, miközben a villamoserőművek mérték és jelentették az eltéréseket.

 

 

Ezen győzelme alapján jutott ki a keleti blokk országai számára, Szocsiban megrendezett Táncdalfesztiválra. Itt a Mama harmadik helyezést ért el. Az első helyezett számot – melyet a szovjet táncdalénekesnő, Edyta Piecha adott elő – Mary Zsuzsi itthon magyarul énekelte A trombitás címmel, amivel szintén sikert aratott.

Sikerei csúcsán, a hatvanas évek végén váratlanul disszidált. A sztárokat megillető életét hátrahagyva, első lányával terhesen követte férjét, aki Nyugat-Németországban akart új életet kezdeni, és csak az 1990-es évek végén tért vissza Magyarországra.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Vidkgf4Njs8

 

Hétről hétre turnézott, népszerű tévéműsorokban és zenés vetélkedőkön lépett fel. 2001-ben nagy sikerrel játszotta Marlene Dietrich szerepét az Edith és Marlene c. zenés színdarabban, valamint a Hyppolit, a lakájban, a pesti Ruttkai Éva Színházban

Három szólóalbuma jelent meg, 1991-ben Ez az utolsó tangó, 2002-ben Premier M, 2005-ben Sodor a szél címmel.

 

 

64 éves korában, 2011. december 25-én Mary Zsuzsi öngyilkos lett: otthonában egy nagy adag altatót bevéve végzett magával.

ATEMPO.sk