Écsi Gyöngyi, az igazán sokoldalú előadóművész

Ma ünnepli születésnapját Écsi Gyöngyi előadóművész, énekes, lelkész, aki hosszú évek óta gyűjti és tolmácsolja a népdalokat. Teológusként népműveléssel, népdalkörök, hagyományőrző csoportok szervezésével és vezetésével is foglalkozik.

Sokoldalú művészi képességeit „bábos” előadóművészként is kamatoztatja, kétszemélyes meseszínházában a zenének, a szónak, a mozgásnak és az alkalmazott eszközöknek egyforma súlyuk, szerepük van. Népi bábjátékai, mesefeldolgozásai minden korosztály számára fontos üzenettel bírnak.

Écsi Gyöngyi Vágsellyén született 1965. december 26-án. Galántán érettségizett, majd Pozsonyban folytatta tanulmányait, ahol táncosként, ill. énekesként kapcsolódott be az Ifjú Szivek Táncegyüttes munkájába. 1989-ben rövid ideig A Hét munkatársa is volt.

A Ghymes zenekar énekeseként vált országosan ismertté.

Később Berzétén telepedett le, ahol kántorként tevékenykedett és népműveléssel, közösségfejlesztéssel foglalkozott. Itt kezdte el önálló bábos előadóművészi pályáját is. A komáromi Calvin János Teológiai Akadémia elvégzése után Hetényben lett lelkész.

 

Écsi Gyöngyi

 

Énekesként, előadóművészként Európa több országában is számos fellépést tartott, tucatnyi lemezen, CD-n, kazettán énekelt, meseszínházat alapított, televíziós műsorokban szerepelt, miközben népdalgyűjtőként is tevékeny volt.

2007-ben ő volt a Mikola Anikó-díj első kitüntetettje. 2021-ben Magyarság Háza-díjban részesült és átvehette a Pro Traditione-díjat is.

Árgyélus kismadár (2000), Karácsonyi népénekek (1998, 2005) és Régi magyar imádságok és énekek (2007) címmel jelentek meg hanghordozói. Legutolsó lemezét a nemrég elhunyt Kátai Zoltán énekmondóval készítette el Virágom, véled elmegyek címmel.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Roni, ATEMPO.sk