Mel Gibson, Hollywood keményfiúja

Mel Gibson amerikai születésű, kétszeres Oscar és Golden Globe díjas ausztrál színész, filmrendező és producer ma ünnepli születésnapját.

Legemlékezetesebb szerepei Max Rockatansky a Mad Max mozifilmsorozatban, és a Halálos fegyver (Lethal Weapon) sorozat főszerepei. Ő rendezte az Oscar-díjas A rettenthetetlen (Braveheart) című filmet, melynek főszerepét is eljátszotta, valamint ő rendezte a 2004-es A passió (The Passion of the Christ) és a 2006-os Apocalypto című filmet is. Még 1985 februárjában megkapta a People magazin „legszexibb élő férfija” címét.

Gibson Peekskillben, New York államban született 1956. január 3-án, Hutton Gibson és Anne Reilly Gibson tíz gyermeke közül a hatodikként. A család még örökbe fogadott egy gyermeket, így a gyermekek száma tizenegyre nőtt. Mel egyik öccse, Donal Gibson szintén színész lett.

Noha Gibson hangoztatja amerikai állampolgárságát, tizenkét éves korától (1968) Ausztráliában él. A Jeopardy! című tévéműsorban 1968-ban aratott sikerét követően Gibson apja egész családját Sydneybe költöztette: egyrészt így tiltakozott a vietnámi háború ellen, amely miatt idősebb fiait a besorozás veszélye fenyegette, másrészt úgy gondolta, hogy az amerikai társadalomban történt változások erkölcstelenek. Gibson korai filmjeiben szembeötlő emlékezetes ausztrál akcentusa, pl. Tim, 1979.

Karrierje felívelése ugyanebben az évben a Mad Max című akciófilmmel indult.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Néhányan kritizálták Mel Gibsont és apját hagyományos katolikus hitük és politikai nézeteik miatt, ami az antiszemitizmus és a holokauszttagadás vádját is rájuk hozta.

Miután megalapozta nevét és anyagi helyzetét a Mad Max és a Halálos fegyver sorozattal, Gibson megrendezte és főszereplője volt az Oscar-díjas A rettenthetetlen című filmnek. A film rendezőjeként ő lett a 6. Oscar-díjas színészből lett filmkészítő, megkapva a Legjobb rendezőnek járó szobrot. 2004-ben a nagy sikerű A passió rendezője és producere volt, amely filmben Jézus utolsó óráit vitte vászonra.

Mel Gibsont Ausztrália tiszti fokozatú érdemrendjével tüntették ki. 2004-ben a Forbes magazin „a világ legbefolyásosabb sztárjai”-nak listáját is vezette.

Olyan filmekben láthattuk mint a Palimadár, a Halhatatlan szerelem, a Maverick, az Összeesküvés-elmélet, A Millió Dolláros Hotel, a Mi kell a nőnek?, A hazafi és a Jelek.

Karrierje kissé leszállóágba került azután, hogy 2006 júliusában rendőrök ittas vezetésen kapták és a színész részegen dühöngve antiszemita megjegyzéseket tett. Később azt mondta, hogy régóta alkoholproblémái vannak.

2010-ben mutatták be a Sötétség határán című krimijét, amiben öt év után ismét kamera elé állt. 2012-ben a Börtönregény című akciófilmben szerepelt, ezt követte a 2013-as Machete gyilkol és a 2014-es A feláldozhatók 3 is. Eddigi utolsó rendezése a 2016-os A fegyvertelen katona volt.

ATEMPO.sk