A szép beszéd, a szerénység, a belső tartás mintaképe - Mécs Károly színművész

Ma ünnepli születésnapját Mécs Károly a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész.

Mécs Károly Budapesten született 1936. január 10-én. A budapesti Toldy Gimnáziumban, majd Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában kezdte tanulmányait. 1961-ben végzett Színház- és Filmművészeti Főiskolán Simon Zsuzsa osztályában. Mestere volt még Gáti József és Versényi Ida.

Már 1958-tól szerepelt a Nemzeti Színházban, 1960-tól a Petőfi Színházban, 1961–1963 között pedig a Szegedi Nemzeti Színházban játszott, ahova Szendrő József szerződtette.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1963-tól Keres Emil és Kazimir Károly hívására a Thália/Arizona Színház és a Művész Színház tagja 1996-ig. Kilenc évig a szekszárdi német színház vezető színésze.

Évekig volt a Budaörsi Játékszín társulatának tagja, ahol rendezőként is kipróbálhatta magát több alkalommal, emellett a Karinthy Színházban, a Nemzeti Színházban valamint a szolnoki Szigligeti Színházban is többször meghívott előadó. 2001 óta a Magyar Állami Operaházban is játszik.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Pályafutása során több mint százhúsz darabban szerepelt, több mint a felében főszereplőként. A filmipar is korán felfedezte, már az 1960-as évektől láthatjuk őt a filmvásznon. Szerepelt A Noszty fiú esete Tóth Marival, A kőszívű ember fiai és 80 huszár című filmekben is. Szinkronszínészként Marcello Mastroianninak, Paul Newmannek és Michael Caine-nek kölcsönözte a hangját.

Munkásságát számtalan díjjal ismerték el, 1970-ben Jászai Mari-díjat, 2013-ban pedig Kossuth-díjat kapott. 2016-ban a Nemzet Művészei közé választották a 2015-ben elhunyt Sinkó László helyére.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk