Az újító - Fischer Iván világhírű karmester (VIDEÓ)

A Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója, a brit Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagja, Fischer Iván világhírű Kossuth-díjas karmester zenészcsaládba született 1951. január 20-án.

Budapesten zongorázni, hegedülni, később csellózni tanult, zeneszerzés-tanulmányokat folytatott, hogy aztán Bécsben, Hans Swarowsky karmesterosztályában folytassa stúdiumait.

1974-ben a Premio Firenze, 1976-ban a londoni Rupert Foundation-BBC karmesterverseny győztese volt. 1975 óta koncertezik világszerte. 1976-ban a BBC szimfonikus zenekarait vezényelte. 1979-1982 között a newcastle-i Northern Sinfonia kamarazenekar zeneigazgatója volt. 1980-tól a Londoni Szimfonikus Zenekar karmestere lett.

Fischer Ivánt a világ legeredményesebb zenekarvezetői között tartják számon, hírnevéhez a BFZ intenzív nemzetközi turnétevékenysége mellett nagy szakmai visszhangot és közönségérdeklődést kiváltó hanglemezeinek sora is hozzájárult.

Nagy sikerű opera-előadások rendezője is, 2018-ban megalapította a Vicenzai Operafesztivált, emellett az utóbbi években zeneszerzőként is tevékeny. Műveit bemutatták az Egyesült Államokban, Hollandiában, Belgiumban, Magyarországon, Németországban és Ausztriában is.

 

 

A Kocsis Zoltánnal együtt alapított Budapesti Fesztiválzenekart a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon, kétszer nyerte el a Gramophone-díjat, egyszer pedig Grammy-díjra is jelölték.

Fischer Iván újító személyiség, együttese innovatív koncertjei (Autizmusbarát Kakaókoncert, Titokkoncert, Midnight Music, Concertino, TérTáncKoncert, Közösségi Hét, Zsinagógakoncertek) világszerte különlegesnek számítanak.

Bridging Europe - Európai Hidak elnevezésű fesztiválját, amely minden évben más nép kultúrájára fókuszál, a Müpával közösen indította útjára, csakúgy, mint a zenei maratonokat, melyeken egy zeneszerző vagy egy korszak művei hallhatók egész nap.

A Magyar Mahler Társaság alapítója és a Brit Kodály Akadémia védnöke, Budapest díszpolgára. A Magyar Köztársaság elnöke Arany Emlékérmével tüntette ki, a Világgazdasági Fórum a nemzetközi kulturális kapcsolatok érdekében tett szolgálatai elismeréseképpen Kristály-díjban részesítette. A Francia Köztársaság kormánya a Művészeti és Irodalmi Rend lovagja címet adományozta neki. 2006-ban Kossuth-díjat, 2011-ben Prima Primissima-díjat kapott, és elnyerte a Brit Királyi Filharmónia díját, valamint a holland Ovatie-díjat. 2013-ban a londoni Royal Academy of Music tiszteletbeli tagjává választotta. 2015-ben megkapta az Abu-Dzabi Fesztivál életműdíját, 2016-ban az Argentin Zenekritikusok Szövetsége a legjobb külföldi karmesternek választotta.

 


 

ATEMPO.sk