A legnagyobb operalegenda, Plácido Domingo

A legnagyobb operalegenda, Plácido Domingo

Több mint 60 éve varázsolja el jellegzetes, érzelemdús hangjával a zene szerelmeseit Plácido Domingo. Eddig csaknem 4000 előadást adott énekesként, több mint 150 szerepet játszott el, szerepléseinek ereje mindig is lenyűgöző volt.

Magyarországgal különleges kapcsolatot ápol, gyakran uticélja. A magyar klasszikus zenei tehetségkutató, a Virtuózok legfontosabb mentorának őt tartják, mivel Maestro Domingo nemcsak, hogy gyakran találkozik a Virtuóz tehetségekkel, hanem a szerencsés fiatalok már több nemzetközi koncerten is felléphettek a Maestro vezényletével. A Virtuózok V4+-ban pedig az öt országban sugárzott tehetségkutató műsor zsűrijében is helyet foglalt.

 

 

Korán kezdődő karrier

Placido Domingo Madridban született 1941. január 21-én. Szülei zarzuela-énekesek voltak. A család szakmai okokból Mexikóba költözött. 14 évesen felvették az ország Nemzeti Konzervatóriumába. Szólistaként 18 éves korában debütált.

21 évesen feleségül vette Marta Ornelas énekesnőt – aki 86 évesen még mindig a férje legfőbb tanácsadója. Domingo nemzetközi karrierje két évvel később kezdődött, először Európában, majd 1968-ban debütált a New York-i Metropolitan Operában. Ezután elkezdődtek a fellépések a világ összes nagyobb operaszínpadán.

Már 1967 és 1971 között túlesett az első fellépéseken és ezeknek azóta is rendszeres visszatérő vendége.

1973-tól egyre gyakrabban vezényel is, operákat, illetve néha szimfonikus zenekarokat is.

 

 

Új terepen hódító klasszikus zene

Az 1990-es években Plácido Domingo új terepet talált a komolyzene elfogadtatására, a koncerttermek közönségénél sokkal szélesebb réteg számára tette szerethetővé a klasszikus zenét.

A három tenor egyikeként - Luciano Pavarottival és Jose Carreras-szal együtt – még egy olyan közönség körében is megszerettették ezt a műfajt, akiket egyébként korábban nem érdekelt a klasszikus zene.

A projekt kiemelkedő kereskedelmi sikert is hozott, a "Tenorissimi" albumai több mint 20 millió példányban keltek el.

 

 

Most sem áll le

A mosy is aktívan dolgozó énekes-karmester mottója: “If I rest, I rust.”, azaz, “ha leállok, berozsdásodom”. Gondolt-e a arra, hogy valaha abbahagyja az éneklést? Ezt sokszor, sok helyen megkérdezték már tőle, s a válasz még ma is érvényes:

"Nem fogok egy nappal sem tovább énekelni, mint kellene. De egy nappal sem fogok kevesebbet énekelni, mint amennyire képes vagyok."

Az éneklés mellett a karmesterkedést is aktívan folytatja a spanyol világsztár.

 

Placido Domingo

 

A Virtuózok és Magyarország barátja

„Büszkék lehettek magatokra, büszkék lehettek Magyarországra, hiszen itt van a Virtuózok, ami annyira különleges, hogy sehol máshol nem létezik még a világon. Nagyszerű zenészeket fedezünk fel, és a Virtuózoknak köszönhetően több millióan megismerik őket” – nyilatkozta Plácido Domingo, majd így folytatta: “Nincs nagyszerűbb és felemelőbb, mint ezeket a gyerekeket hallgatni! El tudják képzelni azokat az embereket, akik nem járnak koncertekre, semmit sem tudnak a virtuozitásról, és a televízió előtt ülve egyszer csak meghallják, hogy mire képesek ezek a gyerekek? Magukkal ragadják a nézőket!” - mondta el Plácido Domingo.”

 

A világhírű operaénekes kedvencévé vált Magyarország egyetlen komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok. Hangszert és pénzdíjat is adományozott egy-egy magyar tehetségnek. Maestro Domingo büszke rá, a tehetségkutatóban felfedezett fiatalokat, a világon egyedülálló műsornak köszönhetően milliók ismerhetik meg. A világhírű operaénekes-karmester 2014 óta ismeri a műsort, amikor Peller Mariann a művész magyar származású menedzserének, Nicholas Markonak megmutatta, milyen tehetségkutató indult Magyarországon. Maestro Plácido ezután a program támogatójává és nemzetközi mentorává vált, 2018-ban pedig részvényes lett a műsor nemzetközi terjesztését végző Virtuosos Holding Ltd-ben, 2020-ban és 2021-ben pedig a műsor zsűrijében foglalt helyet.

ATEMPO.sk
Fotó: Virtuózok