Tahi Tóth László színművész emlékére, aki nagy Sherlock Holmes rajongó is volt

Tahi Tóth László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész Budapesten született 1944. január 23-án.

Az általános iskolát a XII. kerületi Tanítóképző gyakorlóiskolában, majd a Márvány utcai általános iskolában (1950–1958) végezte. 1958–1962 között a Képző- és Iparművészeti Gimnázium tanulója volt. 1966-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és azóta haláláig a Vígszínház tagja volt.

Színdarabok mellett számos filmben, tévéjátékban meg kabaréműsorban szerepelt. Utóbbiak közt legemlékezetesebb a Szeszélyes évszakok. Ezek mellett a leggyakrabban foglalkoztatott szinkronszínészek közt tartották számon. Olyan legendás filmekban hallahattjuk, mint az Esőember, a Harry Potter sorozat, vagy a Reszkessetek betörők.

Ő volt a legendás Sherlock Holmes színész Jeremy Brett magyar hangja, de hangoskönyvben is hangját kölcsönözte a híres detektívnek. 2010-ben Tahi Tóth László ötlete alapján jött létre a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Club, mely ma már a detektívért rajongó professzorokat és művészeket tudhat tiszteletbeli tagjai közt.

Szívesen festett, festményei kiállításokon is szerepeltek.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2006-ban könyve jelent meg A geg címen, ez humorosan mesél a színház és a színészélet világáról. 2013-ban Főszerepben Tahi Tóth László címen Nagy Sándor jelentett meg róla könyvet.

2017 márciusában egy előadás közben rosszul lett, később életmentő agyműtéten esett át. Panaszait, családja nyilatkozata szerint, egy korábbi stroke okozta. Műtéte után hónapokig lábadozott, októberben tért vissza a színpadra. December 27-én lépett utoljára színpadra. Egy későbbi CT vizsgálat kimutatta, hogy agydaganata kiújult.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2018. február 22-én hunyt el, 74 éves korában szerettei körében. Pályatársai, családtagjai, barátai kísérték utolsó útjára. Ravatalánál beszédet mondott Kútvölgyi Erzsébet, Székhelyi József, Lukács Sándor és Eszenyi Enikő.

Élete során Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel, Jászai Mari-díjjal, Ajtay Andor-emlékdíjjal, Érdemes Művész címmel, Pro Comedia díjjal, Kiváló Művész címmel, 2017-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk
Fotó: Vígszinház