80 éves Stirber Lajos zenepedagógus, karnagy

Ma ünnepli 80. születésnapját Stirber Lajos komáromi zenepedagógus, karnagy, akinek számos szakkönyveket is köszönhetünk a Felvidéken. Neve évtizedek óta összeforr a zenepedagógiával, a kórusénekléssel és zenei rendezvények szervezésével.

Stirber Lajos 1942. január 26-án született Komáromban. Főiskolai, pedagógiai tanulmányait 1963-ban Nyitrán fejezte be orosz nyelv-földrajz-zenei nevelés szakon.

Szülővárosában, a jelenlegi Jókai Mór Alapiskolában tanított, és vezette az iskola gyermekkarát négy évtizeden keresztül nyugdíjba vonulásáig. Vezetője volt a Komáromi Járási Pedagógiai Központ Zenei Kabinetjének, a zenei nevelés tantárgy szakfelügyelője.

Jelenleg a gyermekkar egykori tagjai által alapított GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes karnagya, vezetője. Ötletgazdája és fő szervezője a VOX HUMANA rendezvénynek, mely a komáromi énekkarok tavaszi fesztiválja, valamint a „jókais“ kórusok adventi hangversenyeinek.

A Komáromi Kamarazenekar alapító tagja, hangversenyeinek szervezője. A nagy múltú helyi Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület zenei szekciójának vezetője. Óraadó a helyi Selye János Gimnáziumban, ujjászervezte és vezeti az iskola énekkarát és hangszeres kamaraegyüttesét. Tagja a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre Polgári Társulás vezetőségének.

Rendszeresen publikál a Katedra és a Pedagógusfórum című szlovákiai szaklapokban. Tagja, 2010 óta alelnöke a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának, így a Csengő Énekszó, a Vox Iuventutis, a Kodály Napok a Kadosa Pál Zongoraverseny fő szervezőinek egyike, valamint a zenei műveltségi vetélkedők összeállítója, irányítója, szervezője, mozgató embere.

Tapasztalatait több zenepedagógiai témájú könyvben foglalta össze. Tankönyveit, melyeknek társszerzői Balog Csaba és Lukovics Mária, a Szlovák Tankönyvkiadó jelentette meg.

Önálló kiadványai: „Azt a csillagot…“ (2015), Minden ami zene (2016), Minden, ami zene 2 (2018), Komárom zenei élete a 19. századtól napjainkig (2018).

Munkásságát 2005-ben Katedra életmű-díjjal, 2008-ban Felvidéki Magyar Pedagógus-díjjal, 2012-ben Harmónia-életműdíjjal, 2018-ban Ex Libris Díjjal, 2019-ben Csemadok Életmű Díjjal ismerték el. 2021-ben megkapta a Szlovákiai Civil Becsületrend-díjat is.

ATEMPO.sk / Csemadok
Fotó: ATEMPO.sk