A nevelőotthonból a legnagyobb színpadokra is eljutott Oláh Ibolya

A nevelőotthonból a legnagyobb színpadokra is eljutott Oláh Ibolya

Oláh Ibolya énekesnő, dalszerző Nyíregyházán cigány családban született 1978. január 31-én. Szülei lemondtak róla, csecsemőotthonba került, majd a tiszadobi nevelőintézetben zöldség- és fűszernövény-termesztő szakmunkás-képesítést szerzett.

Öntevékenyen kezdett énekelni és gitározni. 1999-ben pedig részt vett a TV2 Kifutó című tehetségkutató versenyén, aminek hatására egy budapesti zeneművészeti szakiskolában is elkezdett tanulhni, de félbehagyta.

Végül a 2003–2004-es Megasztár (TV2) átütő sikert hozott számára a második helyezéssel.

2004. június 5-én 400 000 ember előtt énekelt Sting előtt majd az Egy sima egy fordított albuma is nagy siker lett.

 

 

2005-ben augusztus 20-án este, a hivatalos állami ünnep nyitányaként ő énekelte el a Magyarország című dalt Geszti Péter feldolgozásában.

Kern András oldalán főszerepet játszott a Casting minden című filmben, mely részben az ő életének a feldolgozásán alapul.

 

 

Oláh Ibolyát olyan zenekarok, előadóművészek inspirálták a zenei pályán, mint Linda Perry, Alanis Morissette, Pink, Keresztes Ildikó, a Guns N’ Roses, a Rolling Stones, az Aerosmith és a Queen.

2014-ben az énekesnő bekerült A Dal 2014 eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe 1 percig sztár című dalával. 2016 elején a Gondolj rám c. film egyik dalát adta elő a szerzővel, Presser Gáborral, melyhez klip is készült. Még ugyanebben az évben két dalt készített a Zoohacker & Furák formációval, valamint Keresztes Ildikó 2016 őszén megjelent, Most c. lemezén az "Elég szép" c. Szűcs Norbert-Szabó Ágnes-szerzeményben duettet énekelt Keresztes Ildikóval.

 

 

Presser Gábor egy 28 dalból álló könyvcédét írt Oláh Ibolyának, ami 2018 őszén jelent meg a Helikon Kiadónál.

A Voltam Ibojka című könyvcédében Presser szövegei mellett helyet kaptak Erdős Virág, Kántor Péter, Parti Nagy Lajos, Sztevanovity Dusán, Varró Dániel, Závada Péter, Borbély Szilárd, Szép Ernő és Fejes Endre versei is. A kötetben a dalszöveg-versek mellett a kortárs szerzők, illetve a dalok felvételénél közreműködő vendégművészek gondolatai, Ibolyának-Ibolyáról szóló üzenetei is helyet kaptak.

Óriási lehetőségnek tartja A Dalt Oláh Ibolya

A Nem adom el című dalával ő nyerte meg A Dal 2022-es évadát és nyerte el a Petőfi Zenei Díjat. Ezzel a címmel jelent meg ötödik stúdiólemeze is.

 

 

2023-ban beválasztották a Sztárban sztárba, és 3. helyezést ért el. Majd a Csináljuk a fesztivált! műsorban is szerepelt.

ATEMPO.sk
Fotó: MTVA