Felvidékről indult - Sunyovszky Szilvia, a Fekete gyémántok színésznője

A rozsnyói születésű Sunyovszky Szilvia Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő számos filmben szerepelt és húsz éven át volt a Madách Színház egyik vezető színésznője. A nemzet a Várkonyi Zoltán rendezte Fekete gyémántok Evilájaként ismerte meg.

Sunyovszky Szilvia 1948. február 2-án született Rozsnyón, ahol már nyolc évesen színpadra állt. Pozsonyban, a Színművészeti Főiskolán tanult 1966–1968 között. Amint lehetősége adódott rá, Magyarországon folytatta tovább a tanulmányait, a harmadik évfolyamot már Várkonyi Zoltán osztályában végezte el Budapesten. 1970-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

1967–68-ban a pozsonyi Hviezdoslav Színházban játszott majd, a főiskola után 1970–71-ben a kassai Thália Színház tagja lett. 

 

Sunyovszky Szilvia és Agárdy Gábor

 

Budapesten már 1969-ben már kamera elé állhatott, Az alvilág professzora című filmben olyan legendák játszottak, mint Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Domján Edit vagy Kállai Ferenc. Ugyanebben az évben a Ráktérítő című tévéfilmben is szerepet kapott, a rendező Szőnyi G. Sándor később a férje lett.

1971-ben tért vissza Budapestre, és a Madách Színház vezető színésznője lett az akkor legendás prózai társulatban, ahol olyan színészóriásokkal játszhatott, mint Márkus László, Juhász Jácint, Tolnay Klári, Mensáros László vagy Sztankay István.

 

 

Az igazi népszerűséget számára is a film hozza meg, a Várkonyi Zoltán rendezte Fekete gyémántokban játszotta el Evila szerepét, amit 1977-ben mutattak be és lett országosan ismert.

1983-ban a férje két rendezésében is szerepelt, A néma leventében Ziliaként és a Míg új a szerelem című filmben Kállai Ferenc partnereként. Láthattuk a Szomszédok című sorozatban 1995 és 1998 között dr. Ágai Erika szerepében, aki Mágenheim doktor egyik kollégája volt.

 

 

A Madách Színházat fokozatosan musicalszínházzá formálták át, így Sunyovszky Szilvia 1991-ben távozott a társulattól. A kilencvenes években már csak keveset lép színpadra, mivel egy orvosi műhiba derékba törte a színésznői karrierjét. Utoljára 1996-ban az Evangélium Színházban láthatta a közönség Gizella királyné szerepében Sík Sándor István király című drámájában.

Még 1991-ben megpályázta az akkor alakuló pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatói posztját, amelyet 1995-ig töltött be. Ezt követően a Határon Túli Magyarok Hivatalának főtanácsosaként, majd 2000-ig a Magyarországért Alapítvány elnökeként dolgozott.

 

Sunyovszky Szilvia

 

A 2010-ben bemutatott A Föld szeretője című filmdrámában még vállalt szerepet, ezenkívül csak versmondással szerepelt, gyakran a televízió felkérésére a Vers mindenkinek című műsorban.

1986-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1998-ban Rozsnyó díszpolgára lett. 2013-ban Érdemes művész címmel, 2016-ban A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2020-ban megkapta a Kossuth-díjat.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Youtube, Szalay Zoltán/Fortepan, Pozsgai Zsolt