Én vagyok Spartacus! - Kirk Douglas színészlegenda emlékére

Kirk Douglas Golden Globe-díjas amerikai színészlegenda és producer a New York állambeli Amsterdamban született 1916. december 19-én Issur Danielovitch Demsky néven egy fehérorosz zsidó család fiúgyermekeként. Nehéz gyermekkora ellenére kiválóan tanult, sportolt, az egyetemen birkózásban és színjátszásban is jeleskedett. New Yorkban az Amerikai Színművészeti Akadémia diákja volt, közben több mint ötven különböző munkahelyen dolgozott, hogy előteremtse a tandíjat.

A harmincas évek végén, amikor színpadi pályafutása elindult, nevét Kirk Douglasre változtatta.

Amerika hadba lépése után, 1941-ben bevonult a haditengerészethez, a színpadra csak 1945-ben tért vissza. Első hollywoodi filmes szerepére 1946-ig kellett várni, amikor is a Martha Ivers furcsa szerelme című filmben mutatkozott be. 1949-ben játszott először Burt Lancaster oldalán, legendás párosuk hét kasszasikert eredményezett.

Filmes pályafutása során mindvégig sikerült elkerülnie a beskatulyázást, drámai hősöket, romantikus és modern figurákat egyaránt hitelesen személyesített meg, alakításait a természetesség mellett lélektani elmélyültség jellemezte.

 

 

Három alkalommal jelölték Oscar-díjra: 1950-ben A bajnok, 1953-ban A szörnyeteg és a szépség, 1957-ben A nap szerelmese című filmért. Ez utóbbi meghozta számára a hírnevet és a festő Vincent van Gogh megszemélyesítéséért elnyerte a Golden Globe-díjat.

Olyan kasszasikerekben szerepelt, mint a Spartacus (1959), a Telemark hősei (1965), az Őrjöngés (1978) és a Végső visszaszámlálás (1980). Életes során több mint 75 filmben kapott szerepet.

Két házasságából négy fia született, közülük a legismertebb az Oscar-díjas Michael Douglas színész.

70. életévén túl regényíróként is megmérette magát. 1988-tól kezdve tucatnyi könyve jelent meg.

103 éves korában halt meg 2020. február 5-én.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Facebook