Kérem alássan – 105 éve született Gábor Zsazsa

Gábor Zsazsa

Gábor Zsazsa Golden Globe-díjas magyar színésznő, szépségkirálynő, modell, üzletasszony, a 20. század közepének egyik legismertebb hollywoodi szexszimbóluma, sokak szerint a világ első és máig legnagyobb celebe volt. Egyike azon kevés magyar származású hírességnek, akik csillagot kaptak a Hollywoodi Hírességek Sétányán.

Gábor Sári néven született Budapesten 1917. február 6-án. Zsazsának két testvére volt, egy húga és egy nővére. Kiemelkedően szépek voltak és már Budapesten extravagáns életstílusukról voltak ismertek. Zsazsa egy svájci internátusban tanult, majd

1936-ban elnyerte a Miss Hungary (Miss Hungaria) szépségkirálynő címet.

Még ebben az évben Bécsbe utazott, ahol a híres tenor, Richard Tauber felfedezte és meghívta, hogy énekeljen egy szubrettet a Der singende Traum (Az éneklő álom) című operettben a Theater an der Wienben. Ez volt Gábor Zsazsa első nyilvános szereplése.

1941-ben, Hollywoodba költözése után gyorsan hírnevet szerzett magának színészi teljesítményével, szépségével, valamint botrányaival; többek között egyszeri letartóztatásával, és a híres milliomosokkal kötött házasságával.

 

 

1952-től több mint 60 filmben szerepelt. Első filmszerepét 35 évesen a Lovely to Look at (1952) című filmben játszotta, majd a Ginger Rogers főszereplésével készült We're Not Married!-ben szerepelt. Az Oscar-díjas John Huston rendezte Moulin Rouge-ban már a női főszereplőként tűnt fel a mozivásznon. 1953-ban a Lili című musicalben Mel Ferrer oldalán szerepelt. 1958-ban Orson Welles A gonosz érintése (1958) című híres film noir-jában egy kisebb szerepben láthatta a közönség. Még abban az évben Golden Globe-különdíjat kapott.

Utolsó szerepét 1993-ban, hetvenhat évesen a Beverly Hill-dili (The Beverly Hillbillies) című amerikai vígjátékban játszotta, többek között Rob Schneiderrel és Dolly Partonnal az oldalán. 1996-ban A Brady család 2 (A Very Brady Sequel) című vígjátékban még önmagát alakította.

 

 

Az Erasure brit popegyüttes Like Zsa Zsa Gabor című 1988-as dala emléket állít a színésznőnek: "She told her friends that/ One day she would be the movie queen/ Like Zsa Zsa Zsa Gabor" ("Azt mondta a barátainak, egy napon a mozi királynője lesz, mint Gábor Zsazsazsa").

„Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam.” - szól az egyik híres mondása, amihez egész életében tartotta is magát.

Kilencszer volt férjnél, hétszer vált el, egyik házasságát egy hónapon belül érvénytelenítették. Utolsó házassága 1986-tól haláláig tartott.

2002-ben autóbalesetet szenvedett, részben lebénult, így kerekesszékbe került. 2005–2007 között két agyvérzése volt. Majdnem megérte 100. születésnapját, 2016. december 18-án hunyt el Los Angelesben.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Ma7