60 éves Axl Rose, a hard rock fenegyereke

Ma ünnepli 60. születésnapját Axl Rose amerikai énekes, a Guns N’ Roses frontembere, aki 2016-ban az AC/DC élén is énekelt.

Rose az indianai Lafayette-ben született 1962. február 6-án William Bruce Rose, Jr. Néven és ott is élt, rossz családi körülmények között. A zene iránti szeretete az egyházban teljesedett ki, ahol részt vett az iskolai kórusban, valamint zongorázni tanult, de a sorozatos törvényszegések és rendőrségi incidensek miatt tizenévesen elhagyta szülőhelyét.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Miután 1982-ben Los Angelesbe költözött, sok sikertelen zenekarszereplés után tagja lett Tracii Guns zenekarának az L.A. Guns-nak, amely a Guns N’ Roses korai előfutára volt.

A Guns N’ Roses frontembereként az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején világhírűvé vált, a zenekarral több millió lemezt, koncertjegyet értékesített, majd eltűnt a köztudatból néhány évre. 2001-ben a Guns N’ Roses új tagjaival tért vissza, kisebb koncertekkel és turnékkal a háta mögött, végül 2008-ban kiadta a sokáig halasztott Chinese Democracy albumot.

Olyan dalok fűződnek a nevükhöz, mint a Sweet Child o’ Mine, Welcome to the Jungle, Paradise City, Knockin' on Heaven's Door, November Rain és még sokrolhatnánk.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Sokáig ő volt az egyetlen alapító tag a formációban, azonban 2016 elején hivatalosan is bejelentették hogy összeáll Slash-el és Duff McKagan-nel.

Szintén 2016-ban az AC/DC Rock or bust turnéjának hátralévő részében, Axl Rose helyettesítette Brian Johnson énekest, aki betegsége miatt nem tudta befejezni a turnét.

Hírhedt a színpadi stílusáról és vitáiról, amik közte és a zenekar korábbi tagjai, vagy más híres emberek között zajlottak.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Rose-t a Hit Parader magazin a 11. helyre sorolta a „Minden idők legjobb metal énekesei” listáján, a Rolling Stone magazin „Minden idők 100 legnagyobb énekese” listáján a 64. helyen végzett. A Roadrunner „Minden idők 50 legnagyobb frontembere” listáján a 4. helyen végzett.

EZ,  ATEMPO.sk