Felvidékről indult - 90 éve született Horváth Sándor színművész

90 éve született Horváth Sándor Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. A színész olyan játékfilmekben is szerepelt, mint Az ötödik pecsét, a Szindbád, Az árvácska és a Redl ezredes, de legismertebb szerepei alkatánál fogva a tévésorozatok szigorú mentor-karakterei voltak.

Horváth Sándor a felvidéki Pereden született 1932. február 16-án. A második világháború alatt került fel családjával Budapestre. Főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1952–1956 között.

 

Jobbra Horváth Sándor (Miskolci Nemzeti Színház színművészei)

 

Sokáig vidéki színházakban szerepelt, 1956–57-ben az egri Gárdonyi Géza Színház tagja volt. 1957–1959 között a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze volt. 1959–1962 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1962–63-ban pedig a Pécsi Nemzeti Színház volt a munkahelye. 1963–1967 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1967–1970 között a Veszprémi Petőfi Színház tagja volt, majd így került vissza Budapestre, a külvárosi József Attila Színházhoz, melynek nyugdíjba vonulásáig volt a tagja.

A hatvanas években kezdi filmes pályafutását, amikor is számos filmben kap lehetőséget és több mint száz alkotásban látható.

 

 

Drámai erejű művészként életteli, pontosan átgondolt, felépített alakításai alapos emberismeretről tanúskodtak. Emlékezetes alakítást nyújtott egyebek mellett Gogol A revizor, Csehov Cseresznyéskert, Fejes Endre Rozsdatemető, Móricz Zsigmond Rokonok, Arthur Miller Pillantás a hídról és Kertész Ákos Makra című darabjaiban, valamint a Sikátor, A magyar ugaron, Az ötödik pecsét, a Szindbád, Az árvácska és a Julianus barát című filmekben.

Tévéfilmes szerepeinek se szeri, se száma: a Bors, a Vivát, Benyovszky!, a Kántor, a Zöld dió, az Egy lócsiszár virágvasárnapja, a Szomszédok és az Öregberény alkotógárdáját is erősítette. Utolsó szereplése is tévéhez kötődik: a 2007-ben készült Szuromberek királyfi című mesefilmben Preszneket, a vénséges ágseprőt alakította.

 

 

Életében is aktív közéleti szerepet vállalt: tizenöt évig a Színész Szakszervezet elnöke volt, 1990-ben az MDF országgyűlési képviselőjelöltje, valamint a II. kerület önkormányzati képviselője volt (MDNP).

Horváth Sándort 1967-ben Jászai Mari-díjjal, 1971-ben Kazinczy-díjjal, 1975-ben érdemes, 1980-ban kiváló művész címmel tüntették ki.

Életének 81. évében hunyt el Budapesten 2012. december 17-én.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Fortepan, pered.info