Ma lenne 55 éves Kurt Cobain, a Nirvana "spirituális középpontja" (FOTÓK)

Kurt Cobain, a Nirvana seattle-i rockegyüttes énekese, szövegírója és gitárosa 1967. február 20-án született. Szerepe nem csak azért volt meghatározó, mert az együttes frontembere és első számú szövegírója volt, hanem mert ő volt a Nirvana „spirituális középpontja” is.

Az együttes befutásával amerikai és nemzetközi híresség lett belőle, amit ő roppant kellemetlennek élt meg.

 

 

Cobain és a Nirvana hozzájárult az alternatív rock kilencvenes évekbeli megújulásához. Máig legnépszerűbb slágerük, a Smells Like Teen Spirit 1991-es megjelenése jelezte a rock főáramlatának drámai eltolódását az 1980-as évek népszerű irányzataitól (úgymint glam metal, arena rock és dance-pop) a grunge és az alternatív rock irányába.

A zenei média a dalt egyenesen egy generáció himnuszaként emlegette, ezáltal Cobaint akaratlanul is a Generation X szószólójává tette.

A Nirvana sikerével több, úgynevezett "grunge" stílusú együttes is befutott, mint az Alice in Chains, a Pearl Jam és a Soundgarden.

 

 

Életének utolsó éveiben drogfüggővé vált és feleségével, Courtney Love-val az életükbe tolakodó médiával küszködtek.

1994. április 8-án Cobaint a Courtney Love által kihívott villanyszerelők holtan találták otthonában. Halálaként hivatalosan fejlövéssel elkövetett öngyilkosságot jelöltek meg, de a halála körüli bizonytalanságok azóta is vitákra adnak okot.

 

A végére pedig mutatunk pár ritkán látott fotót:

 

kurt01
kurt02
kurt03
kurt04
kurt05
kurt06
kurt07
kurt08

 

ATEMPO.sk
Fotó: unrealitymag.com, billboard.com, art-sheep.com