55 éves Stohl András

Ma ünnepli 55. születésnapját Stohl András az utóbbi évek egyik legfoglalkoztatottabb színésze, aki színdarabokban játszik, filmezik, műsorokat vezet és számos világsztárnak kölcsönzi hangját.

Stohl András Jászai Mari-díjas színművész, televíziós és rádiós műsorvezető Budapesten született 1967. február 23-án. A Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett. 1990-ben – Székely Gábor és Zsámbéki Gábor tanítványaként – végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a budapesti Katona József Színház szerződtette.

2001-től szabadúszó lett, mivel a színház vezetése nem tartotta összeegyeztethetőnek a televízióban vállalt munkáit a társulat művészeti koncepciójával.

 

 

2003 és 2013 között a Nemzeti Színház meghatározó színésze. 2013-2017 között a Vígszínház tagja. 2017-2021 között ismét szabadúszó, több színházban és produkcióban játszott tovább, mellette 2017 áprilisától a Class FM reggeli műsorának műsorvezetője volt. 2021-től ismét a Vígszínház tagja lett.

Az eltelt évtizedekben megszámlálhatatlanul sok darabban láthatta őt a közönség különböző színházak színpadán. Mellette előszeretettel játszik filmekben és sorozatokban is: a Meseautó, az a Nejem, nőm, csajom, a Pappa Pia, a Valami Amerika 3, a Zárójelentés mozikban, a tévéképernyőkön pedig a Kisváros, a Tűzvonalban, a Válótársak és a Mintaapák szériákban tűnt fel.

 

 

Számos televíziós műsorba kapott meghívást, akár műsorvezetőként, zsűritagként, szereplőként. Ilyen volt a ValóVilág, a Survivor, a Csillag születik, a Dancing with the Stars, jelenleg épp a Sztárban sztárban versenyzőként látható a képernyőkön.

Az Oscar-díjas amerikai színész, Matt Damon és a Golden Globe-díjas Hugh Grant gyakori magyar hangja, de Mark Hamill is az ő hangján szólalt meg Luke Skywalker szerepében, vagy éppen Heath Ledger Jokerének is ő kölcsönözte a hangját, és Woody Harrelson állandó szinkronhangja is ő. Szintén kölcsönözte még a hangját Brad Pitt, Johnny Depp, Daniel Craig, Jeremy Renner, Jude Law világsztároknak is.

 

 

Munkásságát 2000-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, de 2002-ben átvehette a Súgó Csiga díjat, a Farkas-Ratkó-, a Story Ötcsillag, a Gundel művészeti és a Pepita-díjakat. 2013-ban kiérdemelte a Színikritikusok elismerését, majd 2016-ban a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel és az Ajtay Andor-emlékdíjjal gazdagodott.

ATEMPO.sk