70 éves lenne Soóky László - nagysikerű drámák őrzik emlékét

Soóky László magyar író, drámaíró, publicista volt, akinek műveiben a felvidéki magyar közeg élete jelenik meg. Színműíróként a felvidéki magyar dráma egyik meghatározó alkotója lett.

Az utóbbi években sorra vitte színpadra drámáit a Dialóg csapata, A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd, az Egy disznótor pontos leírása, a Papa különböző hangszereken hegedül és az Azonos esőben való létezés címmel, melyeket nagy sikerrel mutattak be Magyarországon és Szlovákiában is. A darabokat a fiatalon elhuny Benkő Géza, valamint Lajos András, Fandl Ferenc és Jakubecz László előadásában láthatta a közönség.

Soóky László 1952. február 24-én, Búcson született. Gál Sándor költő és publicista öccse volt. A komáromi gimnáziumban érettségizett 1970-ben. 1977-től népművelő volt Marcelházán, 1984-ben a szombathelyi tanárképző főiskolán népművelés–könyvtár szakán szerzett oklevelet.

1990-ben egyik alapítója és szerkesztője volt a komáromi Reflexnek. 1990 és 1998 között Marcelháza polgármestereként tevékenykedett, majd 1994-től a Komáromi Jókai Színház dramaturgja, az Új Szó és a Vasárnap riportere volt.

Soóky László irodalmi pályafutása a hetvenes évek közepén indult, művei megjelentek a Megközelítés című, 1980-ban napvilágot látott antológiában.

Első könyve a D.I. vándorlása című verskötet volt, amely 1982-ben jelent meg. Ezt követően több gyermekeknek szánt művet írt, az egyik legismertebb közülük a Tarisznyás meséi (1983).

Az 1980-as években kisszínpadi rendezőként, bábjátékszerzőként az amatőr színpadi mozgalomnak is fontos szereplője volt.

Önfeladó színház(ak) – Színházkritikák, tanulmányok című, 2017-es könyvében a Komáromi Jókai Színház és kassai Thália Színház öt évadát vette górcső alá, elemezte a színházkultúránkat meghatározó jelenségeket. 2016-ban jelent meg A kóklerek forradalmai, mely öt drámát tartalmaz. A Nap Kiadó gondozásában 2018-ban jött ki Meg a Sátán, meg én címmel Soóky második drámakötete, mely öt monodrámát, egy huncut tragédiát és három abszurdot tartalmaz.

Soóky László 67 éves korában hunyt el 2020. február 15-én.

ATEMPO.sk