„Még mindig imádok zenélni” - 80 éves Zorán

"Még mindig imádom csinálni, a zenélés, az éneklés az életem" - mondta Sztevanovity Zorán szerb származású magyar énekes, gitáros.

A Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző több mint fél évszázada a magyar könnyűzenei élet egyik legismertebb szereplője. Az énekesnek évtizedek óta masszív, hűséges rajongótábora van és a közönség megszokta tőle, hogy a produkció mindig alakul, fejlődik, frissül. 

OTT VOLTUNK: Teltház előtt szóltak a legismertebb Zorán dalok

"Igyekszem figyelni az aktuális zenei trendeket és felhasználni belőle, amit jónak tartok" - hangsúlyozta Zorán.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Zorán 1942. március 4-én született Belgrádban, majd családja 1948-ban Magyarországra költözött. Bátyja Sztevanovity Dusán dalszövegíró, zeneszerző.

Pályája kezdetétől nyitott az új hatásokra. A hatvanas évek elején a vele és testvérével, Dusánnal a soraiban megalakuló Metro együttest elvarázsolta a luxemburgi rádió beszivárgó friss zenéje. Az akkori Illés-Metro-Omega nagy hármasból manapság a Metróról esik a legkevesebb szó. A Citromízű banánt vagy az Ülök egy rózsaszínű kádban című felvételt a fiatalabb generáció is ismeri, a Metro progresszív, kísérleti számait kevésbé, megesik, hogy ezeket manapság fedezik fel.

 

Zorán

 

"A három zenekar közül talán mi voltunk a legkevésbé deviánsak. Sokszor éreztem, hogy a korszakot elemzők a Metrót nem oda helyezik, ahová én érzem megfelelőnek.

Ennek talán az volt az egyik fő oka, hogy csak egyetlen stúdióalbumunk jelent meg és mi 1972-ben feloszlottunk, míg az Omega folytatta, az Illés tagjainak többsége pedig később a Fonográfban zenélt együtt" - mondta.

Zorán a Metro után rövid ideig a Taurus együttesben játszott, majd sok pályatársához hasonlóan külföldön vendéglátózott. Az első szólólemez csak 1977-ben jelent meg, ez azonban hatalmas sikert hozott számára és kijelölte az utat a folytatásra. Még a Metróban zenélt, amikor Presser Gábor megkérdezte tőle, miért nem megy el szólistának. Dusánnal együtt volt a Metróban, testvére oda is írt szövegeket, aztán ő éveken át tévézett, majd a Presser által vezetett LGT szövegírója lett, később közösen megírták A padlást.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

"Gáborral egy 1976-ban megjelent kislemezen dolgoztunk először együtt, majd az első, Zorán című nagylemezemtől kezdve már Dusán írja a szövegeket. Az eddig megszületett dalok - a stílus, a témaválasztás, a zenei megközelítés oldaláról egyaránt - vannak annyira változatosak, hogy más dalírókat már nem igazán tudok elképzelni.

Úgy érzem, mintha folyamatos jutalomjátékban lenne részem azzal, hogy két ilyen szerző dalait adhatom elő" - fejtette ki az énekes.

Hangsúlyozta, hogy több mint négy évtizede tartó szólókorszaka ellenére ma is csapatjátékosnak érzi magát, állandó zenekara tagjaival nagyon hosszú ideje együtt játszik: Horváth Kornél ütőhangszeressel és Sipeki Zoltán gitárossal már 1993 óta.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Zorán eddig tizennégy stúdióalbumot készített; legutóbbi, Körtánc - Kóló című munkája hat évvel ezelőtt jött ki. A 2014-ben kiadott duettlemezen több, korábban kiadatlan dal szerepelt, majd különleges válogatás és koncertlemezei is megjelentek. Új dalok manapság is születnek, melyek beépülnek a koncertrepertoárba.

Csaknem kétszáz dalt énekelt el szólóban. "Nagyon nehezen tudnám kiemelni közülük a legkedvesebbeket.

A Presser-Dusán szerzemények közül mindenképpen közéjük tartozik a Kóló, amely Dusánnal közös szerb gyökereinkről is szól, említenem kell az első lemezemen szereplő Apám hittét, a harmadik pedig legyen a Volt egy tánc, Dusán fantasztikusan szép magyar szövegével, amit Leonard Cohen Take This Waltz című dalára írt".

 

Zorán

 

Zorán ma is folyamatosan koncertezik, naptára egész nyárig tele van fellépsekkel. Áprilisban Felvidékre is ellátogat, Dunaszerdahelyen és Párkányban találkozhatunk vele.

ATEMPO.sk
Fotó: Vető Gábor, Cséfalvay Á. András