Road To Hell - Chris Rea, a karcos hangú brit

Chris Rea

Chris Rea brit rockgitáros, énekes, zeneszerző, szövegíró ma ünnepli születésnapját. A borostás, reszelős hangú előadót az angol Bruce Springsteennek szeretik nevezni mind témái, mind a rhythm and blues, country- és folkalapokra épülő zenéje, mind a stílusa miatt.

 

 

Chris Rea eddig huszonhat albumot készített, hanghordozóit több mint 30 millió példányban vásárolták meg világszerte. Az olasz bevándorló apa és ír származású anya gyermekeként az angliai Middlesbrough-ban született zenész-énekes 1973-ban csatlakozott a Magdalene nevű zenekarhoz, ahol David Coverdale helyére lépett; utóbbi nem sokkal később megalakította a legendás Whitesnake-et.

Első szólóalbuma, a Whatever Happened to Benny Santini 1978-ban jelent meg, a világhír akkor érkezett el, amikor 1989-ben kijött a The Road to Hell album, majd két évre rá az Auberge. 2000-ben rákot mutattak ki a szervezetében; a betegséget sikerült legyőznie és felépülése után visszatért a blues gyökereihez.

 

Bár a szigetországi Chris Rea sohasem turnézott az Egyesült Államokban, Fool (If You Think It’s Over) című dalával a tengertúli toplisták élmezőnyébe is bekerült, sőt, 1978-ban Grammy-díjra is jelölték, tíz évvel később pedig a Working On It vezette a mainstream rock toplistáját. 

 

 

A 2005-ös Blue Guitars egy 11 CD-ből álló csomag, melyen 137 blues hatású dal található, amelyeket a zenész mindössze 18 hónap alatt rögzített.

2001 és 2005 között született lemezei szintén egy ősibb blues világot idéznek, így a 2002-es Dancing Down The Stony Road, a 2003-as Hofner Blue Notes vagy a 2004-es The Blue Jukebox is. 2008-ban egy 38 dalt tartalmazó albummal, a The Return of the Fabulous Hofner Blue Notesszal tért vissza, majd ezt követte a 2011-es Santo Spirito Blues.  2017-ban a Road Songs for Lovers majd 2019-ben a One Fine Day című lemezei is megjelentek.

 

 

 

 

ATEMPO.sk 
Fotó: Wikipedia